Češi zakládají méně firem než v prvním pololetí

Za první tři čtvrtletí letošního roku bylo v Česku zaregistrováno 22 251 nových firem. To je o 11 procent víc než ve stejném období loňského roku.

Čísla z třetího kvartálu zhruba odpovídají stavu v roce 2019 před pandemií covidu. Celkový počet společností v ČR už překročil hranici 530 000. Aktuální informace zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

Tempo zakládání podniků brzdí

„I když podnikatelé zakládají více firem než v loňském roce, v posledních měsících lze vše sletovat zpomalující se tempo. V 1. kvartálu registrovali 8 026 firem, ve 2. kvartálu 7 821 a ve 3. kvartálu 6 404. Od července do září tak vzniklo zhruba o pětinu méně nových společností než v prvních třech měsících toku,“ vypočítává analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

„Červenec byl, co do počtu nově registrovaných firem, prozatím nejslabším měsícem, následovalo září a srpen,“ zhodnotila vývoj analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

V letošním prvním pololetí zaniklo nejméně firem za tři roky

Na současném vývoji se podepisuje ekonomická situace v Česku i ve světě. „Po sérii dlouhotrvajících lockdownů mezi spotřebiteli i firmami po celém světě přetrvávají obavy z inflace. Navíc globální obchod a dodavatelské řetězce jsou náchylné k uzavírání z důvodu čínské politiky „nulové tolerance“ ke covid-19, která je hlavním rizikovým faktorem v již tak napjatých globálních dodavatelských řetězců,“ upozorňuje analytička.

Aktuálně je v ČR celkem 530 708 firem, z toho 26 946 akciových společností a 503 762 společností s ručením omezeným. Celková podnikatelská základna se nicméně od konce roku 2020 rozrostla jen o 12 134 podniků.

„Stále tedy dochází k pročišťování podnikatelské základny, kdy vzhledem k počtu nově registrovaných subjektů jich relativně velké množství také zaniká,“ doplňuje Štěpánová.

Redakčně upravená tisková zpráva Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme