Česká aerospace mise navštívila Japonsko

V dnech od 20. do 24. června 2022 se uskutečnila česká podnikatelská mise do Tokia a jeho okolí zaměřená na vesmírný a letecký průmysl.

Jednalo se o první takovou misi po vynucené dvouleté přestávce způsobené pandemií koronaviru a souvisejícími japonskými restrikcemi pro vstup do země. I přes to však proběhlá mise potvrdila, že je zde přetrvávající značný potenciál pro průmyslovou i technologickou spolupráci.

Ilustrační fotografie

Mise, která měla za cíl oživit a navázat nové kontakty s japonskými partnery v oblasti aerospace, se zúčastnili zástupci českých společností (MGM Compro, TRL Space, Brno Space Cluster, Iguassu Software Systems, Mejzlik Propellers, Radalytica, VRgineers) a oborových asociací (Moravian Aerospace Cluster a Czech Space Alliance). Pro některé firmy to byla vůbec první příležitost navázat osobní kontakt s japonskými partnery.

Členové české mise měli obchodní jednání s potenciálními partnery jako japonská národní vesmírná agentura JAXA, Elevation Space a Pale Blue. Další zajímavé setkání proběhlo s Centrem průmyslové spolupráce EU-Japonsko, které poskytlo přehled o japonském trhu v daných odvětvích.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

S asistencí Velvyslanectví ČR v Tokiu a agentury CzechInvest se uskutečnily schůzky se zástupci i vesmírného start-upu ispace, Tokijské univerzity, významného leteckého výrobce IHI Corporation a inovačního projektu X-Nihonbashi.

Tokijská čtvrť Nihonbashi je tradičně známá jako obchodní a finanční středisko. V reakci na značnou tamní koncentraci vesmírných společností v posledních letech bylo v této čtvrti založeno globální středisko projektu X-Nihonbashi, které podporuje mezinárodní spolupráci a inovační startupy ve vesmírné oblasti. V rámci tohoto projektu se letos v prosinci uskuteční druhý ročník NIHONBASHI SPACE WEEK, během kterého probíhají tematické konference, veletrh, soutěže nebo vyhlašování ocenění pro inovátory.

Při jednáních se mluvilo především o možné spolupráci mezi ČR a Japonskem, ale také o Agentuře Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) sídlící v Praze i dalších vesmírných aktivitách, které v ČR realizují státní a výzkumné instituce a firmy.

Japonsko je jedním z největších dodavatelů letecké techniky na světě a disponuje rozsáhlou T1 dodavatelskou bází. Existují zde tedy velké možnosti kooperace, subdodávek a též spolupráce na výzkumných a vývojových projektech mezi oběma zeměmi.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko).

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme