Česká aliance vybavila technologiemi altánek v maďarském Visegrádu

Maďarské město Visegrád je populární turistickou destinací známou především díky svému starodávnému hradu, který se již od dávných dob tyčí na skále vysoko nad Dunajem, a královskému paláci, kde pobývala celá řada uherských králů.

Bylo to právě ve městě Visegrád, kde se v roce 1335 setkali český král Jan Lucemburský, uherský král Karel I. Robert a polský král Kazimír III. Veliký, aby prodiskutovali regionální spolupráci. Po pádu železné opony na toto setkání v roce 1991 ve sklepě královského paláce navázali prezidenti a premiéři Československa, Polska a Maďarska a založili tzv. Visegrádskou skupinu.

Ilustrační fotografie

Od letošního roku, kdy jsme svědky 30. letého výročí podpisu visegrádské deklarace, má město Visegrád i výraznou českou stopu, neboť dne 17. 12. 2021 starosta města Visegrád pan Eőry Dénes společně se zvláštní zmocněnkyní maďarského ministerstva zahraničních věcí a obchodu pro visegrádskou spolupráci Krisztinou Varjú a zástupci diplomatického sboru zemí visegrádské čtyřky, včetně českého velvyslance Tibora Biala, otevřel technologický altánek s interaktivním displejem, zobrazujícím návštěvníkům města mj. historické události z roku 1991.

Altán, jehož vzhled byl přizpůsoben historickému charakteru tohoto bývalého královského sídla, je doplněn o stožáry s vlajkami všech čtyř zemí Visegrádské skupiny.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Technologický altánek s názvem Vin4m dodala městu Visegrád česká exportní aliance Prvky pro smart city vedená firmou Moram. V rámci altánku je možné si nejen dobít mobilní telefon či používat bezplatnou Wi-Fi, ale zároveň si i dobít elektrokolo či elektrokoloběžku skrze nabíječku od firmy Elmont Invest, či si přečíst informace a shlédnout videa na velkoformátovém interaktivním displeji využívajícím software české firmy Ki-Wi Digital. Tento displej mohou municipality využít i jako obecní informační tabuli.

Samozřejmostí jsou pak solární střešní panely a zároveň i chytré osvětlení, dodané firmou Tesla Lightning, které umožňuje využívat altánek Vin4m i ve večerních hodinách. Ochranu proti graffiti či jinému vizuálnímu znehodnocení pak má zajistit hydrofobní nanonátěr od firmy HF Servis.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí

Doporučujeme