Česká ekonomika brzdí. Loni narostla o 2,4 procenta

Tuzemský hrubý domácí produkt se loni zvýšil o 2,4 procenta. Ekonomický růst tak byl o něco pomalejší než v roce 2018, kdy se HDP zvedl o 2,8 procenta. Potvrdil to Český statistický úřad.

Analytiky zaskočila především čísla z posledního čtvrtletí loňského roku. Oproti létu se hospodářství na podzim zvýšilo jen o 0,2 procenta a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku narostlo pouze o 1,7 %.

„Jak vyplývá z komentáře ČSÚ i vývoje dílčích ukazatelů, stál za zpomalením v ze strany produkce především slabý výkon průmyslu, jehož výroba meziročně klesala ve všech třech měsících posledního čtvrtletí,“ shrnuje ekonom Pavel Sobíšek.

Růst české ekonomiky se stále opírá o vysokou zaměstnanost. „Vyššího hrubého domácího produktu dosahujeme i díky investicím, které navyšují produktivitu práce,“ doplňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zpomalení dynamiky růstu před koncem roku 2019 podle analytiků znamená, že bude ekonomika brzdit i letos. Odhady vývoje HDP předpovídají na rok 2020 zvýšení zhruba o dvě procenta. Evropská komise odhaduje, že česká ekonomika poroste o 2,1 procenta. „Po zveřejnění dnešních dat ponecháváme celoroční výhled pro HDP v Česku na 1,9%,“ doplňuje Sobíšek.

Česko zaskočila inflace

Podle Pavla Sobíška má na zpomalení částečný vliv i koronavirus, který přináší jak slabší poptávku, tak problémy s dodávkami zboží z Číny. Z hlediska domácí poptávky může být problémem nečekaně vysoká inflace, která omezuje růst koupěschopnosti domácností.

Vysoká lednová inflace je pro ekonomy překvapením. Podle Štěpána Křečka se dokonce růst cen vymyká kontrole. „Začátek nového roku přinesl výrazné zrychlení inflace. S tím, že bude meziroční růst začínat trojkou se počítalo, avšak to, že bude činit 3,6 % je přeci jen poměrně výrazně nad tržním konsenzem i novou prognózou České národní banky. Jedná se o nejrychlejší meziroční růst cen za posledních téměř osm let,“ připomíná analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

K rychlému růstu inflace v lednu nejvíce přispěly dražší potraviny, dražší alkohol a tabák, a to především s ohledem na zvýšení spotřební daně. Zdražila se také elektřina a vodné a stočné a rostly i ceny zájezdů. Položek, jejichž cena poklesla, je výrazně méně. Jedná se především o oblečení a obuv. Přesto by mělo podle Nováka tempo inflace na konci roku zpomalovat.

„Vyšší než předpokládaná inflace zvyšuje pravděpodobnost, že Česká národní banka zvýší své úrokové sazby nebo je alespoň ponechá na současné poměrné vysoké úrovni delší dobu navzdory pomalejšímu než předpokládanému růstu ekonomiky v ČR v loňském roce. Zkrátka a dobře, pro trh je dnes závažnější zprávou to, že se inflace v Česku tak trochu utrhla ze řetězu než to, že ekonomika jako celek loni zklamala,“ dodává hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme