Česká firma Alukov dále rozšiřuje své výrobní kapacity v Maďarsku

Českému výrobci posuvných zastřešení bazénů, vířivých van a teras firmě Alukov se v Maďarsku dlouhodobě daří, což dokládá i skutečnost, že firma nyní realizuje již třetí fázi rozvoje svého výrobního závodu.

Závod se nachází v průmyslovém parku v severomaďarském městě Bátonyterenye, které leží v župě Nógrád nedaleko od slovenských hranic.

Ilustrační fotografie

Česká firma Alukov postavila svůj první výrobní závod ve městě Bátonyterenye už v roce 2013, následně závod rozšířila a nyní realizuje už druhé rozšíření. V současné době zaměstnává ve své maďarské pobočce cca 70 lidí, přičemž díky aktuálně realizované investici by se měl počet zaměstnávaných osob zvýšit na 130. Výstavba nové výrobní haly, která byla zahájena na konci minulého roku by měla být dokončena v dubnu 2022 a výroba by v ní mohla začít od začátku léta.

Nová výrobní hala představuje investici ve výši více než jedné miliardy HUF (cca 67 mil. Kč), přičemž maďarská vláda na projekt výstavby nové výrobní haly poskytla finanční podporu ve výši 264 milionů HUF (cca 18 mil. Kč).

Právě tuto podporu ze strany maďarské vlády zmínil i náměstek státního tajemníka ministerstva financí pro konkurenceschopnost a územní plánování Zoltán István Marczinkó, který rozestavěnou halu osobně navštívil dne 22. března 2022 v doprovodu poslanců maďarského parlamentu Károla Becsó a a Zsolta Becsó, starosty města Bátonyterenye Józsefa Nagy-Majdona, předsedy zastupitelstva župy Nógrád Nándora Skucziho a velvyslance České republiky v Maďarsku Tibora Biala.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Příležitosti pro české firmy existují v celém sektoru rezidenčního bydlení, jehož rozvoj je v Maďarsku v současné době tažen zejména systémem státní podpory pro rodiny s dětmi, které mohou získávat relativně značnou státní podporu jak při pořízení nového bydlení, tak pro rekonstrukci stávajícího bydlení, což s sebou přináší i příležitosti v oblasti výbavy interiéru jako např. koupelnového vybavení. Dalším faktorem, který táhne rezidenční sektor, je i snížení DPH pro nákup nových bytů, a to z 27 % na 5 %.

Dle Maďarského národního svazu stavebních dodavatelů je nyní v současné době ve výstavbě cca 35 tisíc bytů. Zároveň s tím národní svaz očekává, že do konce roku může projít rekonstrukcí 250 tisíc bytů.

Vzhledem k regulatorní úpravě zaměřené na podporu nízko emisní dopravy, kdy nové rezidenční budovy s vlastním parkovištěm budou muset zahrnovat i nabíjecí stanici pro elektrická auta, však rozvoj stavebnictví znamená i příležitosti pro české firmy z oblasti elektromobility.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme