Česká firma dodá řídicí systém pro bulharskou jadernou elektrárnu

Český dodavatel automatizačních systémů ZAT dodá řídicí systém pro bulharskou jadernou elektrárnu Kozloduj. Potvrzuje se tak, že se českým firmám v Bulharsku v atomové energetice naskýtá řada nových příležitostí.

Firma ZAT podepsala v polovině března smlouvu na dodávku systému řízení regulačních tyčí reaktoru (RRCS) pro 5. a 6. blok klíčové jaderné elektrárny v Kozloduji v hodnotě 15,5 mil. eur. Podle vyjádření pracovníků jaderné elektrárny jde o největší kontrakt na dodávku českého zařízení pro bulharskou elektrárnu za posledních 20 let.

Ilustrační fotografie

„Jde o další jadernou elektrárnu v Evropě, kterou bude řídit systém vyvinutý a vyráběný v Příbrami. Aktuálně jde o jeden z nejmodernějších řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky na trhu splňující nejnáročnější podmínky na bezpečnost dle požadavků evropských regulačních orgánů,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT.

Nový systém bude dodán v průběhu následujících tří let. V prvním roce se uskuteční projektová fáze, v roce 2025 se budou realizovat dodávky, montáž a oživení na prvním bloku, na druhém bloku pak o rok později. JE Kozloduj provozuje dva bloky VVER-1000 o výkonu 1 000 MW – bloky 5 a 6. Jejich licence k provozování vyprší v roce 2027, respektive 2029.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

„Bulharsko bylo poslední lokalitou v rámci EU, kde doposud nebyl nasazen český řídicí systém na elektrárnách typu VVER. Tímto krokem jsme uzavřeli pomyslný kruh a potvrdili naše špičkové kompetence v oblasti jaderné energetiky v Evropě,“ dodal Ivo Tichý. Řídicí systémy a veškeré know-how společnosti ZAT jsou implementovány přibližně v jedné třetině všech jaderných elektráren v Evropě a v 10 % atomových elektráren na celém světě.

Velvyslanectví v Sofii již dříve označilo energetiku v Bulharsku za jeden z prioritních sektorů, kde byla identifikována řada příležitostí pro české exportéry. Jaderná energetika patří mezi hlavní sféry zájmu v tomto sektoru i vzhledem k naléhavé potřebě nahradit ruské dodávky a zajistit energetickou bezpečnost země. Proto také v nedávné době zorganizoval úřad ve spolupráci s českými firmami jednání a prezentace výrobků a služeb pro vedení JE Kozloduj, Bulharský energetický holding i Ministerstvo energetiky Bulharské republiky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sofii (Bulharsko). Autor: Petr Vávra, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Bulharsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme