Česká firma Enelex posiluje energetickou bezpečnost Severní Makedonie

Po roce od získání tendru namontovala česká firma Enelex v makedonské teplárně REK Bitola homogenizační jednotky za 2 miliony eur. Jejich předání se zúčastnil ministr průmyslu Jozef Síkela.

Ukázal tak na zájem Česka o energetickou bezpečnost svého partnera v NATO a podpořil šanci českých firem na získání dalších zakázek. Konkrétně jde o prachové filtry v REK Bitola a další homogenizační jednotky v teplárně Oslomej.

Ilustrační fotografie

Pokud se podíváme na energetický mix Republiky Severní Makedonie z posledních let, zjistíme, že ho z většiny stále tvoří energie získaná z pálení uhlí. Méně než třetinu vyrobené elektřiny tvoří vodní elektrárny a třetinu země dováží. Stále silnější však postupem času jsou také solární a větrné parky, částečně i biopaliva.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Sice je třeba mít stále na pamětí zelenou transformaci, kterou prochází i Severní Makedonie a jež bude tažená hlavně solárními parky a také větrnými elektrárnami, nicméně stále jde spíše o hudbu daleké budoucnosti.

Klíčová teplárna

V současné době v Severní Makedonii nejvíce elektřiny vyrábí teplárna REK Bitola. Dle období jde v průměru o přibližně 75 % vyrobené elektřiny v zemi. Dále je významná také teplárna Oslomej. U REK Bitoly je také velký povrchový důl na lignit, tedy z hlediska výhřevnosti nejméně kvalitní hnědé uhlí. Proto musí také dokupovat uhlí ze zahraničí, v minulosti šlo hlavně o Kosovo, aktuálně jde především o řecké uhlí.

Potom se vezmou přibližně 2/3 makedonského lignitu a 1/3 řeckého kvalitnějšího uhlí a pálí se v kotlích. Aby tato směs měla pokaždé přibližně stejnou výhřevnost a tím byl proces pálení a výroby elektřiny co nejefektivnější a také nejbezpečnější (před rokem kvůli špatné směsi prasknul jeden blok v teplárně v Srbsku), je dobré mít na to automatický systém, který uhlí scanuje, monitoruje a poté umožňuje precisní a přesné namíchání.

Takový unikátní systém má česká firma Enelex, která před rokem za podpory českého zastupitelského úřadu ve Skopji vyhrála tendr na homogenizační jednotky pro REK Bitola. Po nainstalování celého systému se předání jednotek zúčastnil český ministr průmyslu Jozef Síkela spolu se svým protějškem, ministrem ekonomiky Severní Makedonie Kreshnikem Bekteshim, přítomen byl i ředitel státní energetické společnosti ESM a ředitel teplárny REK Bitola.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopji (Severní Makedonie). Autor: David Černohorský, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Severní Makedonie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme