Česká firma otevřela největší finský závod na výrobu krmiv pro domácí mazlíčky

Česká společnost VAFO se po dokončení svého osmého závodu stala největším výrobcem krmiv pro domácí zvířata na finském trhu.

Fabrika ve městě Nokia nedaleko Tampere je nejen největším výrobním závodem na suchá krmiva ve Finsku, ale také nejudržitelnější výrobou potravy pro drobná domácí zvířata na místním trhu. Továrna začala s testovacím provozem v březnu tohoto roku a postupně navyšuje výrobu na plánovaných 20 tis. tun suchého krmiva ročně.

Ilustrační fotografie

Přední český producent prémiových krmiv a jeden z nejrychleji rostoucích výrobců pochutin a doplňků pro psy, kočky, hlodavce, králíky, ryby a exotická zvířata VAFO Group vstoupil na finský trh v roce 2020 prostřednictvím úspěšné akvizice finského lídra ve výrobě a distribuci krmiv a produktů pro domácí zvířata Prima Pet Premium Oy.

Prima Pet Premium již dříve vyráběla mokrá krmiva v Estonsku a působila také ve Švédsku. Výroba vlajkové značky Hau-Hau Champion, která je vůbec prvním zcela uhlíkově neutrálním brandem v portfoliu VAFO Group, se díky nové továrně znovu obnovuje a přesouvá z České republiky na sever Evropy.

ExportMag.cz: V Jordánsku Češi uspěli se sklem, voňavkami i fotovoltaikou

Závod stojí v business parku založeném na bio a cirkulární ekonomice Kolmenkulma Eco3 a při výrobě využívá nejmodernější technologie s důrazem na šetrnost k přírodě. Ve finské Nokii používá skupina VAFO skrze svou dceřinou společnost Prima Pet Premium v pet průmyslu unikátní balicí systém, kdy se každý jednotlivý obal z recyklovatelné fólie i pro ty největší 15 kilogramové balíky vyrobí až přímo v závodě. Letos začne tyto recyklovatelné obaly používat VAFO Group i pro svou vlajkovou značku Brit Care, která je distribuována do více než 80 zemí na čtyřech kontinentech.

Akvizice dceřiné společnosti Prima Pet Premium stála českého majitele 30 milionů eur a investice do nového moderního závodu více než 16 milionů eur, což představuje jednu z největších finančních operací, jakou kdy česká společnost ve Finsku v minulosti realizovala. Aktuální produkční kapacitu 20 tis. tun suchého krmiva je možné v budoucnu až ztrojnásobit. Celková roční produkce potravy pro domácí zvířata celé skupiny přesahuje 200 tis. tun a souhrnné roční tržby činí 350 mil. EUR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Helsinkách (Finsko).

• Teritorium: Finsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme