Královéhradecká firma se chce prosadit v Evropě s bundami proti útokům nožem a znásilnění

Společnost C.H.Protection navazuje na textilní tradici, která má v tuzemsku dlouhou historii. Impulsem k vývoji speciálního oděvu královéhradeckou firmou byl nárůst počtu útoků na ženy v důsledku migrační krize.

Alarmující televizní zprávy z řady zemí Evropy stály za vznikem společnosti C.H.Protection, která na trh přichází se speciální bundou chránící před útokem nožem. „Projekt vznikl na začátku roku 2016, kdy vrcholila migrační krize. V té době jsem už dva roky chodil na bojové umění a to byl pro mě impulz něco udělat, nějak pomoci. Viděl jsem, jak tělesné napadení může ženy jednoduše zničit. Zároveň jsem si uvědomil, že ženy jsou silně ohrožená skupina,“ vzpomíná Richard Száko, zakladatel a šéf společnosti C.H.Protection z Hradce Králové.

Foto: C.H.Protection

O svých úvahách se svěřil kolegovi ze zaměstnání a kamarádce. Po různých myšlenkách na řešení, která by napadeným ženám pomohla, se po půl roce rozhodli založit firmu C.H.Protection. Přestože s podobným oborem neměli vůbec žádné zkušenosti. „Měli jsme jen pár základních informací z textilního oboru. Československo byla velká textilní velmoc, ze které bohužel mnoho nezůstalo. Situace nás donutila si nechat vyrábět materiály přímo na zakázku, včetně samotné příze,“ pokračuje Richard Száko. Zvládnout začátky podnikání jim pomáhá Technologické centrum v Hradci králové, díky kterému se startup dostal do podnikatelského inkubátoru.

Na ženy se zapomíná

Proč se Richard Száko a jeho kolegové rozhodli vydat se na nejistou cestu podnikání? „Protože se bezpečnosti žen nikdo nevěnuje. Trh sice nabízí obranné prostředky jako spreje nebo elektrické paralyzéry, ale to je na dnešní dobu dost málo. Navíc tyto obranné prostředky končí na dně dámských kabelek, proto nikdy nejsou při ruce, když jsou potřeba. Museli jsme přijít s něčím novým a inovativním a to byla pro nás výzva. Věděli jsme, že ochranné oblečení již existuje, ale pouze pro muže a speciální pořádkové jednotky. Ženy neměly do této chvíle vlastně žádnou ochranu nebo musely používat nevhodné pánské střihy. Našli jsme díru na trhu a postupně ji zaplňujeme,“ vysvětluje zakladatel společnosti.

Richard Száko, zakladatel a šéf společnosti C.H.Protection. | Foto: C.H.Protection

Speciální bunda společnosti C.H.Protection se snaží kombinovat ochranu, komfort a módu. „Když jdete do práce, obléknete si bundu a odcházíte z domu. Po cestě se vám může stát cokoliv, ať už na ulici, na parkovišti, v tmavé uličce nebo v tramvaji. Jste v bezpečí, a když přijdete do práce, bundu si sundáte. Nijak vás neomezuje, a přitom vás po celou dobu chrání. Navíc je navržena a vyrobena tak, aby byla součástí vašeho šatníku. To je asi největší přínos. Nemáte jen obyčejnou bundu z kevlaru a bavlny, ale i módní kousek, který můžete kombinovat s dalším oblečením,“ je přesvědčen Richard Száko.

Materiály na zakázku

Na začátku bylo pro nově vzniklou firmu nejtěžší sehnat dodavatele textilií pro podšívku z kevlaru a bavlny. „Skoro jsme na tom zkrachovali. Vše co nám nabízeli, byl jen pouhý dovoz a kvalita byla nedostačující. Pak jsme dostali nápad, že si budeme vyrábět veškeré materiály přímo na zakázku. Navštěvovali jsme přádelny a nechávali se provést celým výrobním procesem, abychom věděli, zda kvalita tkaniny bude prvotřídní. Vše totiž záleží na vstupním materiálu,“ popisuje Richard Száko. Nakonec kevlarovou přízi koupili od firmy DuPont a v Česku si ji pak nechali zpracovat podle svých potřeb.

Foto: C.H.Protection

Další výzvou bylo splnění normy pro ochranu proti řezným zbraním, která je pro speciální oděvy? klíčová. To se začínající firmě podařilo po čtyřech měsících a mohla se tak začít věnovat propagaci svého výrobku.

V Evropě nemají konkurenci

Zákazníkem společnosti je každá žena, která je v reálném nebo potenciálním nebezpečí, nebo se cítí být v ohrožení. „I když je tato skupina zákazníků velice specifická, ukazuje se, že o takové věci mají zájem nejen ženy, ale i jejich manželé, kteří se ptají, jakou velikost bundy by měli koupit své manželce nebo dceři. Naší prioritou je ochrana žen. Nezapomínáme ani na muže, kteří se častěji dostávají do konfliktu, když brání svoji rodinu či přítelkyni. V takovém případě jsme schopni čistě na zakázku ušít bundu přímo pro ně,“ podotýká Richard Száko.

Ve specifickém oboru nemá společnost prakticky žádnou konkurenci. „V Evropě existují tři firmy, které ochranné oblečení vyrábějí. Ale pouze pro muže. Nám na ochraně žen opravdu záleží, proto kombinujeme výrobek se službou. Nabízíme k bundě službu, kde se ženy naučí sebeobranu zdarma. Jedná se o „Seminář bojového umění Systema RMA“ nebo „Krav Maga jinak“. Tím se zásadně lišíme od ostatních výrobců. Další výhodou je, že pokud dojde k poškození bundy při napadení dáváme slevu 80 procent na novou bundu,“ zmiňuje Richard Száko. Ve společnosti zatím pracují dva zaměstnanci, ale brzy se k nim připojí další posila s bohatými zkušenostmi s nano materiály a balistikou.

Pro Německo a Francii

Česká firmy se svým projektem cílí především na zahraničí. „V době, kdy jsme bundu navrhovali, jsme už věděli, že hlavní směr prodeje je převážně do více rizikových částí Evropy Německa a Francie. Tam mají ženy obrovské problémy se sexuálním obtěžováním,“ upozorňuje Richard Száko. Firma se rovněž spojila s francouzskou aktivistkou Marií Laguerrovou, která upozorňuje na sexuální obtěžování místních žen, a radí se s ní o různých formách, jak jim pomoci. Zároveň firma cílí na velká města, kde je počet napadení nejvyšší.

Foto: C.H.Protection

Technologie, se kterými firma pracuje, vyvolávají také zájem armády a bezpečnostních složek. „Pro armádu máme připraveny také velice zajímavé projekty a o náš koncept řešení projevily zájem i zahraniční ozbrojené složky. Naší prioritou přitom nadále zůstává veřejný sektor. Proto jsme se vydali touto cestou,“ konstatuje Richard Száko. Veškerý potenciál firmy a materiálů se přitom snaží využít také pro další účely. Ze zbylého kevlaru vyrobili nehořlavé kuchyňské chňapky, které se těší velké oblibě. Z příze egyptské bavlny vyrábějí pro módní návrháře jemné úplety. Dětem s kožním onemocněním v rámci projekt Giza pomáhají výrobou speciálního oblečení z egyptské dlouhovlákenné bavlny.

Společnost C.H.Protection v kostce

Královéhradecký startup C.H. Protection se zabývá navrhováním a výrobou oblečení, které poskytuje ochranu před napadením. Hlavním cílem je produkovat pohodlné a módní oblečení pro každodenní nošení, které zároveň chrání před poraněním řeznými či bodnými zbraněmi.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme