Česká firma TeskaLabs se dostala mezi elitu britských startupů

Společnost založená před dvěma lety již spolupracuje s mobilním operátorem O2 nebo leteckou společností AirAsia. Zabezpečení mobilních zařízení před útoky přitom bude ve stále propojenějším světě čím dál důležitější.



Mobilní technologie a internet v současnosti mění svět. Spolu s tím se však mění také kriminalita. Bezpečnost mobilních zařízení se proto stává stále důležitějším tématem. Právě proto se v roce 2014 rozhodli manželé Aleš Teska a Vladimíra Tesková založit společnost TeskaLabs. Využili přitom svých mnohaletých zkušeností z oboru.

I díky tomu dokázali oslovit investory. A tak již v roce 2015 získali prostředky ve výši 350 tisíc eur prostřednictvím technologických akcelerátorů StartupYard a Techstars od různých soukromých i firemních investorů, s hlavním podílem Credo Ventures. Další úspěch zaznamenali, když ratingová agentura Early Metrics zařadila TeskaLabs mezi 1 procento nejlepších startupů ve Velké Británii.

Z kavárny do korporátu

Raketový start umožnily i předchozí zkušenosti Aleše Tesky s podnikáním. Svůj první byznys rozběhl už v 18 letech. V jeho rodném Jablonci nad Nisou otevřel internetovou kavárnu, kterou rychle přeměnil ve společnost dodávající softwarové služby místním malým podnikům.

Pak ho čekaly další pracovní výzvy. Vedl tým, který vytvářel software a hardware pro multimediální obsah a strávil nějaký čas v Taipei. Poté pracoval v DHL, největší světové logistické společnosti, jako manažer pro vývoj softwaru, kde se zaměřoval na různé podnikové aplikace, včetně mobilních.

ales teska teskalabsJiž během své kariéry v korporaci rozjel s manželkou Vladimírou několik úspěšných produktů, například měřicí systém pro mobilní operátory, který monitoruje kvalitu jejich služeb, nebo online nástroj pro projektový management. Aleš Teska v České republice ještě dávno před nástupem Facebooku spustil sociální síť cyberspace.cz pro počítačové fandy, která funguje dodnes.

Vzniku TeskaLabs předcházelo několikaleté úsilí Aleše Tesky překonat bezpečnostní bariéry, které znemožňují dodat pokročilé mobilní řešení včas a bez bezpečnostních rizik. Nemohl najít žádné řešení, které by zároveň vyhovovalo bezpečnostním požadavkům na mobilní aplikace, a které by bylo v souladu s tím, jak jsou softwaroví vývojáři zvyklí pracovat.

Vytvořil proto technologii, která by byla uživatelsky příjemná pro vývojáře jako je on sám a zároveň jednoduše implementovatelná pro firmy za přijatelné náklady. Tři základní charakteristiky jeho řešení jsou přitom: bezpečnost, škálovatelnost a viditelnost.

„Mobilní aplikace jsou přelomovým obchodním nástrojem. Jejich důležitost je stejná jako význam kamenných obchodů nebo podnikových poboček. V budoucnu budou mobilní aplikace ještě důležitější, protože se rychle stávají hlavním kanálem pro interakci a obchodní transakce mezi firmami a zákazníky,“ vysvětluje Aleš Teska.  

Firmy podceňují rizika

„TeskaLabs vyniká zejména v nasazování na velké robustní systémy, kde tradiční přístupy selhávají. Počet mobilních zařízení a uživatelů je obrovský ve srovnání se stolními počítači nebo webovými aplikacemi a podniky typicky musejí posilovat infrastrukturu, protože jejich existující systémy nemohou zvládnout takový počet připojení,“ dodává Aleš Teska. Tento trend ještě posiluje nástup internetu věcí, který k celosvětové síti připojí miliardy dalších zařízení.

A co bylo pro ostřílené IT profesionály na začátku jejich současného podnikání nejtěžší? „Měli jsme několik velmi náročných období, jako byla například závěrečná fáze akceleračního programu. Také u konečného ladění podmínek s důležitými zákazníky je atmosféra někdy poněkud napjatá,“ vysvětluje Aleš Teska. „Ale co je pro nás nejvíce obtížné, je naprostý nedostatek zájmu o bezpečnost.

vladimira teskovaHrozby kybernetických útoků a hackerství jsou velmi reálné a mají závažné důsledky, už jen proto, že velká část tržeb pochází právě z mobilních aplikací. Přinášíme produkt šitý na míru této situaci, nicméně stále potkáváme spoustu podnikatelů, kteří nepřikládají těmto hrozbám žádný význam,“ podotýká Aleš Teska.

Podle jeho slov mnoho firem prohlašuje, že berou bezpečnost vážně, avšak není ochotno investovat d
o ochrany svých zákazníků. „Je těžké jednat se společností, která přistupuje k bezpečnosti způsobem ‚riskneme to‘. Ale svět se mění. Kyberzločiny se stávají závažným problémem. Byli jsme svědky útoku na Sony, který nazývají hacknutí století, nebo novější napadení Yahoo, kde bylo zpronevěřeno 500 milionů uživatelských účtů. Kybernetický útok je v dnešní době nejjednodušší způsob jak někomu zničit podnikání,“ zdůrazňuje Aleš Teska.

TeskaLabs poskytuje zabezpečení mobilních aplikací a internetu věcí bankám, telekomunikačním operátorům, aerolinkám, dopravním společnostem, korporacím, maloobchodu. Svoje řešení nasazuje především na robustní mobilní aplikace. Technologií TeskaLabs je zabezpečený například pokladní systém eKasa od O2. Bezpečnostní audit mobilních aplikací společnost provedla například pro AirAsia, pro níž je právě mobilní aplikace významným prodejním kanálem.

Konkurenci má TeskaLabs především v USA, v Evropě zatím není žádná firma v tak pokročilé fázi jako česká společnost. „Trh bezpečnosti mobilních aplikací je tu velmi rozptýlený. Provozovatelé často řeší jen jednu malou oblast z celé problematiky. Pro zákazníka to pak znamená, že si musí koupit několik různých, nekompatibilních technologií. Proto nabízíme komplexní bezpečnostní platformu navrženou pro použití s robustními mobilními aplikacemi na trhu,“ porovnává Aleš Teska.

„Ve skutečnosti naším největším konkurentem je spíše přístup ‚to stačí‘, který má velká většina společností. Mnoho firem akceptuje bezpečnostní rizika a toto chování pak ohrožuje celý obor. Příkladem jsou konference vývojářů aplikací, kde se pouze 3 procenta času věnují bezpečnostním rizikům. To znamená, že celkové povědomí o hrozbách je velmi nízké,“ podotýká podnikatel.

Stěhování do Londýna

Krátce po svém vzniku začala společnost působit v Londýně. Díky účasti v programu prestižního akcelerátoru TechStars, kde je firma prvním a jediným českým startupem, si společnost vybrala britská pobočka nadnárodní firmy Cisco do svého programu podpory začínajících technologických společností.

V průběhu programu pracovala česká společnost na získání certifikace Cisco Solution Partner a stala se součástí sítě jejích globálních partnerů. Technologie TeskaLabs jsou nyní kompatibilní s produkty této světové korporace a integrovány do jejích vybraných softwarových a hardwarových produktů.

„Přestěhování do Londýna bylo docela náročné. Není zde jednoduché najít vhodné ubytování, zejména se startupovým rozpočtem. Vrátili jsme se trochu do studentských let, ale to je cena, kterou jsme byli ochotni zaplatit a nyní se plně soustředíme na budoucnost,“ vzpomíná Vladimíra Tesková.

„Také pracovní prostředí v Londýně je daleko více konkurenční než v Praze. Mnoho jsme se naučili, často metodou pokus – omyl. Nicméně časem jsme se vypracovali a nyní jsme na špici britské startupové scény,“ pokračuje Vladimíra Tesková.

Kromě rozvoje podnikání musí nyní firma řešit i důsledky Brexitu. Ten přinese řadu administrativních a právních kroků, se kterými se bude muset společnost potýkat. „Nicméně si nemyslíme, že by měl mít negativní dopad na naše podnikání. Naopak jej vnímáme jako příležitost ke zlepšení povědomí podniků a veřejnosti o kybernetické bezpečnosti a bezpečném sdílení dat,“ zmiňuje Aleš Teska.

Brexit nahrává zločincům

Evropská unie se totiž snaží prosadit regulaci GDPR, která má regulovat sdílení dat v rámci zemí EU a důsledněji chránit osobní údaje občanů. Po Brexitu možná nebude tento zákon ve Velké Británii aplikován, což může vyvolat obavy u zákazníků a uživatelů z nedostatečné ochrany jejich osobních dat.

„Mnoho IT odborníků se domnívá, že spousta kyberzločinců zneužije této nejistoty a nejednoznačnosti a vzroste počet útoků na britské společnosti. To přináší komplikace a výzvy pro mezinárodní firmy obchodující v rámci EU, včetně Británie,“ upozorňuje Aleš Teska na jeden z možných důsledků Brexitu.

O dostatek práce se český startup do budoucna rozhodně bát nemusí. S nástupem internetu věcí totiž rostou bezpečnostní rizika. Nedávno byl například odhalen botnet, tedy systém internetových agentů, obsahující 1,8 milionu botů, stvořených speciálně pro zařízení připojená k internetu věcí v domácnostech, jako jsou chytré žárovky, televizory nebo routery. Bot je přitom druh škodlivého kódu, který útočníkovi umožňuje převzít kontrolu nad napadeným počítačem nebo zařízením a ovládnout tato zařízení za několik sekund.

„Očividně roste potřeba zabezpečit internet věcí a s ní i význam TeskaLabs. Spatřujeme potenciál v průmyslovém internetu věcí v oborech jako jsou telekomunikace, vodní a odpadové kontroly, energetika, doprava, rafinérie oleje a plynu nebo specializované počítače, které kontrolují stroje a procesy. To vše bude potřeba zabezpečit,“ uzavírá Aleš Teska.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme