Česká firma TSE pomáhá Severní Makedonii snížit počet úmrtí novorozenců

Českobudějovická firma TSE Medical, která vyrábí špičkové inkubátory pro novorozence, se podílela na rozvojovém projektu Velvyslanectví České republiky ve Skopji.

Díky kofinancování makedonské společnosti Promedika byly nakoupeny dva inkubátorové sety (inkubátor Shelly + fototerapeutická lampa Lily) pro nemocnice ve Skopji a Kumanovu. Inkubátory oficiálně předal český velvyslanec Jaroslav Ludva do rukou ministra zdravotnictví Republiky Severní Makedonie Ilira Demiriho.

Makedonské zdravotnictví je dlouhodobě v celoevropském srovnání na velmi nízké úrovni. Aktuální úmrtnost novorozenců je v rámci regionu západního Balkánu jedna z nejvyšších. Konkrétně to je 9,5 úmrtí na 1000 novorozenců, což je při 19 000 narozených novorozenců ročně velmi vysoké číslo.  V sousedním Srbsku je to méně než polovina – 4,3 úmrtí na 1000 novorozenců. Pro srovnání v Česku z 1000 narozených zemře v průměru 2,3 novorozenců.

ExportMag.cz: V Německu zaujala hra pro nevidomé, ti se podílejí i na jejím vývoji

Vysoký počet úmrtí novorozenců v Severní Makedonii má několik faktorů. Především jde o nedostatečně kvalitní neonatální péči, špatné vybavení porodnic, omezený přístup ke správné medikaci a také socioekonomické pozadí matek a jejich životní styl.

Česká pomoc

Pomoc s řešením tohoto problému přinesl český zastupitelský úřad díky institutu Malých lokálních projektů České rozvojové agentury. Díky kofinancování makedonské společnosti Promedika byly nakoupeny dva inkubátorové sety (inkubátor Shelly + fototerapeutická lampa Lily) od českobudějovické společnosti TSE Medical pro porodnici Matky Terezy v hlavním městě Skopje a nemocnici v Kumanovu. V těchto dvou institucích se ročně narodí kolem 5 tisíc novorozenců a tyto dva sety jistě významně pomohou ke snížení úmrtnosti novorozenců v zemi.

Aby byl projekt udržitelný, podařilo se zajistit, že firma Promedika se stane oficiálním distributorem firmy TSE Medical pro makedonský trh a díky tomu by se měly tyto české inkubátory špičkové kvality dostat i do dalších nemocnic a porodnic po celé zemi a dále přispívat ke snižování úmrtnosti novorozenců. Projekt tak pomáhá těm nejzranitelnějším v jejich šanci na život, dále podporuje dobré jméno Česka v regionu a současně podporuje i českou ekonomiku díky očekávaným exportům inkubátorů do Severní Makedonie.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopji (Severní Makedonie). Autor: David Černohorský, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Severní Makedonie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme