Česká firma uspěla ve Švýcarsku. Zajistí komunikaci dat elektrické sítě

Česká společnost spolupracuje se švýcarskou „přenosovkou“ už od roku 2013, kdy pro ni vytvořila systém pro řízení trhu s elektřinou. Nově zvítězila ve výběrovém řízení na převzetí již existujícího řešení s názvem Transparency & Final Nomination Portal.

Ten si Švýcaři doposud spravovali vlastními silami, jeho údržbu, podporu a další rozvoj se však rozhodli předat externímu provozovateli. Systém čerpá data z několika interních aplikací, třeba ze zmíněného systému pro řízení trhu. Ty následně transformuje do požadovaného formátu a předává dál, například do elektronického archivu.

Česká společnost Unicorn Systems ze skupiny Unicorn Vladimíra Kováře uspěla ve výběrovém řízení provozovatele švýcarské přenosové soustavy Swissgrid. Přebírá od ní systém pro transformaci a komunikaci dat.



Účelem je splnění regulatorních požadavků Evropské komise, sdružení evropských energetických regulátorů ACER a sítě provozovatelů přenosových soustav ENTSO-E. Hodnotu zakázek Unicorn obvykle nezveřejňuje.

Podle společnosti k vítězství v tendru významně přispěly obdobné referenční projekty. Energetika je totiž jednou z hlavních oblastí, ve kterých Unicorn působí. Společnost nedávno dodala dispečerský systém pro podmořský kabel Nemo Link mezi Velkou Británií a Belgií. Loni například zvítězila v tendru na dodávku nové mezinárodní obchodní platformy pro optimalizaci záložních zdrojů v energetice, který propojil evropské přenosové soustavy.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Brož, foto: Swissgrid.

• Teritorium: Evropa | Švýcarsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme