Česká humanitární pomoc pro boj s nemocí covid-19 v Mali

Dne 4. listopadu 2020 přiletěla do Mali poslední část české vládní humanitární pomoci realizované nevládní organizací Člověk v tísni. Zdravotnické pomůcky a hygienické potřeby v celkové hodnotě 10 milionů korun pomohou zemi v boji s epidemií nového typu koronaviru.

Dezinfekce, roušky, respirátory, rukavice, ochranné overaly, ventilátory a další vybavení poputují do nemocnice a místním obyvatelům ve městě a stejnojmenné provincii Kayes v západním Mali, poblíž hranice se Senegalem.

„Ačkoliv se o šíření onemocnění covid-19 v souvislosti s Afrikou příliš nemluví, je tady a postihuje její obyvatele podobně jako kdekoliv jinde na světě. Na rozdíl od Evropy a České republiky však zdejší zdravotnictví zdaleka nedokáže pomoci všem a na takové úrovni, jak by bylo potřeba. Proto se Česká republika rozhodla, že prostřednictvím organizace Člověk v tísni pomůže Mali v boji proti tomuto onemocnění,“ uvedl vedoucí zastupitelského úřadu ČR v Mali Robert Kopecký s tím, že země se nadto v posledních měsících potýkala s výrazným suchem, následnými záplavami a v neposlední řadě státním převratem. „Situace zde tedy rozhodně není jednoduchá,“ zdůrazňuje Kopecký. 

Humanitární pomoc pomáhala do Mali přepravit Armáda ČR svými letouny. První z celkem tří závozů se uskutečnil na začátku září. Zastupitelský úřad ČR v Bamaku vytipoval oblast, jež je z pohledu covidu-19 nejohroženější, tedy Kayes na západě státu.

Díky pomoci a podpoře českého velvyslanectví se zdravotnické vybavení a hygienické potřeby dostanou potřebným v řádech týdnů. Podle Richarda Walkera, regionálního ředitele organizace Člověk v tísni pro Afriku, je takováto podpora ze strany ambasády výjimečná.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bamaku (Mali).

• Teritorium: Afrika | Mali | Zahraničí
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme