Česká republika otevřela nový honorární konzulát ve Skotsku

V Musselburghu byl oficiálně otevřen nový Honorární konzulát České republiky ve Skotsku. Paní Veronika MacLeod převzala funkci honorárního konzula České republiky ve Skotsku po Dr. Paulu Millarovi, který své působení ukončil v březnu 2020.

Novou honorární konzulkou byla jmenována paní Veronika MacLeod, jejíž kancelář bude sídlit u řeky v centru Musselburghu na Eskside West, 14 EskSide West, Musselburgh, H21 6PL. Otevírací doba konzulátu bude ve čtvrtek od 10:00 do 12:00, jeho provoz bude zahájen v listopadu.

Pásku konzulátu společně přestřihli náměstek Ministerstva zahraničních věcí České republiky pan Martin Smolek a poslanec Skotského parlamentu pan Colin Beattie. K slavnostnímu otevření se připojili také generální konzul České republiky v Manchesteru pan Ivo Losman a pan Pavel Duchoň, vedoucí Konzulárního oddělení Velvyslanectví České republiky v Londýně.

Náměstek Smolek a konzulové následně poobědvali s Lordem Provostem Frankem Rossem a panem Scottem Wightmanem, ředitelem pro vnější záležitosti Skotské vlády a diskutovali o hlavních tématech česko-skotské spolupráce.

Veronika MacLeod dlouhodobě pracuje na rozvoji komunity českých krajanů ve Skotsku, zejména spuštěním informačního webu Skotsko.co.uk a otevřením a řízením tří škol pro české a skotské děti v Edinburghu, Glasgow a Dundee za pomoci její spolupracovnice Radky Petersen, která bude její konzulární zástupkyní. Ve Skotsku žije už přes 17 let, od vstupu České republiky do Evropské unie, poprvé do něj ovšem zavítala už během svých univerzitních studií.

Prostory pro zřízení konzulátu poskytnul pan Den Mather, bývalý student českého jazyka na Edinburské univerzitě. Jeho zesnulá manželka, Helena Hart byla česká vědkyně, která do Skotska emigrovala po okupaci Československa v roce 1968. Konzulát bude otevřen na její památku.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Londýně (Velká Británie).

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme