Česká republika podporuje projekty směřující k lepší demokratické společnosti

V rámci programu podpory malým lokálním projektům, projektům v oblasti tranzice a podpory nezávislým médiím, bylo v roce 2020 podpořeno celkem pět projektů v Bosně a Hercegovině v hodnotě 1 930 267,00 Kč (přibližně 138 000 KM).

Programem malých lokálních projektů jsou podpořeny dvě organizace. Prvním je sdružení CERD z Laktaši, který s projektem Rural, Power up zavádí alternativní způsob aplikace nových „zelených“ technologií v zemědělství pomocí solární energie.

Další podpořený projekt organizace Green Building Council se zaměřuje na měření přítomnosti škodlivých látek ve 4 veřejných školách v Sarajevu s cílem získat data o kvalitě ovzduší uvnitř škol, která jsou postavena z různých materiálů. Analýza má pomocí vědeckého měření prokázat význam používání přírodních místně dostupných materiálů, které je výhodnější z hlediska zdravotního, ekonomického i environmentálního.

Organizace EkoForum bude v rámci svého projektu sbírat informace o všech právních nástrojích, které jednotlivci nebo organizace mohou použít k boji proti porušování lidských práv v oblasti životního prostředí a vytvoří rovněž interaktivní online platformu o právních nástrojích pro boj proti porušování zákonů v oblasti životního prostředí, která bude sloužit jako zdroj informací pro environmentální aktivisty.

V rámci programu podpory nezávislých médií bude organizace OKC Abrašević prostřednictvím svého projektu POSTCOVID-19 Mediaroom realizovat online mediální učebny v reakci na hrozby falešné zprávy, populismus, nedostatek znalostí o ekonomice, nevědecké zprávy a útoky na svobodu slova v době pandemie.

V druhém projektu na podporu nezávislosti médií pak bude Impuls Portal pracovat na tématech v souvislosti s nadcházejícími komunálními volbami v roce 2020 – název projektu hovoří za vše: „Společnost v transformaci: Komunální volby mezi politickými sliby a potřebami občanů“.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sarajevu (Bosna a Hercegovina).

• Teritorium: Bosna a Hercegovina
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme