Česká republika úspěšně dokončila schvalovací proces, na základě kterého je možné vyvážet mléčné produkty z ČR do Japonska. Na základě novelizované legislativy Japonska z léta 2018 byla zavedena nová pravidla pro dovoz mléčných produktů ze zemí EU. Nové veterinární osvědčení, publikované na stránkách Státní veterinární správy, je v platnosti od 1. února 2021. Mléčné produkty pro lidskou spotřebu i krmné účely tak nyní mohou vyvážet všechny české mlékárny bez nutnosti registrace.
Jednání o podobě veterinárního a hygienického certifikátu vedla ČR, jak s japonským Ministerstvem zemědělství, tak Ministerstvem zdravotnictví. Nakonec se podařilo požadavky o obsahu a formě certifikátů obou úřadů sjednotit do jednoho výsledného veterinárního osvědčení.
Česká republika v minulosti vyvážela do Japonska velké množství sušeného mléka v hodnotě až 50 mil. Kč ročně (r. 2000), v menších objemech pak sušenou syrovátku a tavené sýry až do r. 2015.
Japonský mlékárenský sektor není schopen v důsledku neustálého poklesu počtu mléčných farem udržet krok s rostoucí poptávkou po mléčných výrobcích. Z důvodu klesající soběstačnosti se Japonsko stalo jedním z největších dovozců mléčných výrobků na světě. Například v roce 2020 bylo s 290 tis. tunami druhým největším světovým importérem sýrů. Pro japonský mlékárenský průmysl je obtížné být konkurenceschopný v čemkoli jiném než v čerstvých mléčných výrobcích.
Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko). Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka.