Česká rozvojová spolupráce podpořila lokální projekty v Kolumbii

Díky prostředkům české rozvojové spolupráce se v roce 2022 podařilo v Kolumbii finančně podpořit dva malé lokální projekty.

Jeden z nich měl za cíl vybudovat zónu s pitnou vodou ve vesnické škole, druhý se zaměřil na řešení problematiky zpracování organického odpadu. Zástupci velvyslanectví v průběhu listopadu navštívili místo realizace obou těchto projektů, aby se přesvědčili o jejich přínosu pro cílové komunity.

Ilustrační fotografie

Nezisková organizace Corporación 900 Metros de Cultura se rozhodla zlepšit přístup k pitné vodě pro téměř tisíc žáků vzdělávacího zařízení v obci Cabuyaro, která se nachází v departmentu Meta v oblasti východních nížin. Využila existující, avšak pro přímou konzumaci nevhodný zdroj vody, a nainstalovala nezbytné čisticí zařízení. Na nevyužitém místě u školního hřiště pak vybudovala a zastřešila hydratační zónu s deseti kohoutky, ze kterých si žáci mohou natočit pitnou vodu.

Díky navázané spolupráci s radnicí obce bylo možné ještě vydláždit okolí tak, aby byla celá oblast pro děti příjemným místem. O údržbu zařízení se přitom starají vyškolení žáci, kteří pravidelně měří pH vody, dávají do systému čisticí tablety a vyměňují příslušné filtry. Nejen děti, ale i zástupci školy a radnice vyjádřili České republice velké poděkování, protože žáci mohou nyní v každodenním horku této oblasti konzumovat zdravotně nezávadnou pitnou vodu. Její dostupnost znamená také úsporu pro rodinné rozpočty.

Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Na jihu Bogoty ve výšce téměř 3600 m n. m. buduje Asociace Los Goleros udržitelný systém využití organického odpadu. Organizace sdružuje na tři tisíce místních recyklátorů. Systém třídění v kolumbijském hlavním městě stojí a padá právě na práci této sociálně vyloučené skupiny obyvatel. Recyklátoři často jen se základním dřevěným vozíkem křižují hlavní kolumbijskou metropoli a sbírají různé druhy odpadu, aby si vydělali na základní živobytí.

Z prostředků poskytnutých ČR asociace pořídila moderní bioplynovou stanici, zajistila elektrickou energii díky solárním panelům, vybudovala prasečinec, připravila malou vodní nádrž na chov ryb a zavedla hydroponické pěstování zeleniny. Tento základ udržitelného systému na zpracování organického odpadu má být ve střednědobém horizontu postupně rozšířen.

Projekt byl navíc realizován ve spolupráci se studenty Národní univerzity Kolumbie a má tak přesah i do výzkumné sféry. Dále proběhla školení recyklátorů a chystají se doprovodné aktivity na akademické půdě, které mají dále umocnit pozitivní dopady projektu nejen pro tisíce rodin bogotských recyklátorů, ale také obecně v oblasti ochrany životního prostředí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bogotě (Kolumbie).

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí

Doporučujeme