Česká společnost investuje v Jihoafrické republice

Česká firma Draslovka Holding oznámila převzetí části produkce jihoafrické společnosti Sasol South Africa Limited. Konkrétně se jedná o výrobu kyanidu sodného. Jedná se o první investici Draslovky na africkém kontinentu.

Celková hodnota investice činí 2,23 miliardy korun a transakce by měla být dokončena do konce poloviny roku 2022. Investice je součástí plánů na další mezinárodní expanzi úspěšné české společnosti. Po PFNonwovens, jež zahájila výrobu netkaných textilií ve své továrně v Západním Kapsku v roce 2019, se jedná o další významnou investici české společnosti v Jižní Africe za poslední dobu.

Draslovka plánuje další injekci ve výši zhruba 50 milionů dolarů (asi 1 mld. Kč) do modernizace závodu v JAR, jeho rozšíření a zajištění splnění nejvyšších světových ekologických standardů. V plánu je také rozšíření výroby o produkty, které se v současné době do Jižní Afriky dovážejí z jiných zemí.

Akvizice části produkce energetického a petrochemického gigantu Sasol umožní české společnosti jednak lépe zásobovat jihoafrický těžební průmysl a příbuzné sektory, ale v dlouhodobějším horizontu posílí jihoafrický export a zajistí lepší přístup k předním zemědělským materiálům společnosti Draslovka.

Draslovka Holding a.s. je soukromá holdingová společnost se sídlem v České republice, která se zabývá výrobou speciálních chemických látek a vlastními výrobními technologiemi. Jejími vlastníky jsou čtyři české rodiny.

Draslovka má více než 100 let zkušeností s výrobou kyanovodíku a chemií vodíku, uhlíku a dusíku (tzv. HCN) pro použití v různých navazujících produktech od těžebního průmyslu až po zemědělství. Společnost Draslovka usiluje o to, aby se stala předním světovým hráčem ve výrobě kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích.

V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 mld. Kč). Samotná mateřská společnost Draslovka Holding za poslední čtvrtletí roku 2018 spolu s celým rokem 2019 utržila 42,7 milionu Kč.

Jihoafrický energetický a petrochemický gigant Sasol působící ve více než 30 zemích světa. Akcie Sasol jsou obchodovatelné na Johannesburské burze cenných papírů (JSE) a na burze v New Yorku. Jihoafrická vláda vlastní 8,5 % akcií. Podle poslední finanční zprávy utržila skupina Sasol v roce 2020 příjmy ve výši 23,4 mld. ZAR (asi 1,6 mld. USD).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Pretorii (Jihoafrická republika). Autor: Mgr. Viktor Dolista, ekonomický diplomat.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Chemický průmysl

Doporučujeme