Česká společnost Visioncraft spolupracuje na inovativním systému správy silničního majetku v Gruzii

Česká technologická společnost VisionCraft realizuje v rámci modality Partnerství ČR-UNDP Challenge Fund společně s místním partnerem GlobalPort LLC projekt na systém správy silničního majetku s využitím umělé inteligence.

VisionCraft vytvořil unikátní technologii pro detekci závad na silnicích pomocí palubního senzorického systému v reálném čase. Novost navrhovaného systému spočívá v autonomii senzoru a v aktuálnosti údajů, které poskytuje vlastníkům silnic.

Ilustrační fotografie

Obrazové informace z kamery jsou zpracovány v senzoru, je zajištěno soukromí a charakteristiky poškození jsou odeslány ke zpracování. viRAM (senzory, které zpracovávají všechna data) nejen detekuje poškození, ale také zaznamenává opravy poškození.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Specifika práce v Gruzii

VisionCraft přiznává, že museli změnit detekční algoritmy, aby odrážely různou šířku silnic, barvu vozovky a případně barvu jízdních pruhů, které jsou na silnicích namalovány. Aby toho nebylo málo, tak také každý státní subjekt, který je zodpovědný za silnice, má jinou klasifikaci závad na silnicích a jiné IT systémy, kde se tato zjištění zaznamenávají.

Hlavní výhody spolupráce na projektu s UNDP dle VisionCraftu

  • projekt je výhodný nejen z finančního hlediska, je koordinován profesionály, kteří fyzicky podporují úspěch projektu tím, že dodavatele seznamují s cennými místními kontakty a zdroji, a
  • společnost dostává rady a pokyny, jak úspěšně vyplnit veškeré potřebné papírování, které je pak omezeno na minimum a firma se můžeme soustředit na své odborné znalosti, což je práce na inovativní technologii a vytváření působivých výsledků pro konečného zákazníka – vlastníky silnic v Gruzii.

Spolupráce s JIC

VisionCraft je klientem JIC a JIC, jakožto člen Enterprise Europe Network, poskytl a stále poskytuje VisionCraftu služby typu grantového poradenství, účetního poradenství a propojování. VisionCraft mimo jiné i pravidelně navštěvuje akce JIC.

Jednou z těchto akcí je i tzv. 120 vteřin, kdy zástupci cca 30 firem během 120 vteřin stručně charakterizují svou firmu a vznesou požadavky na konkrétní spolupráci, kterou hledají. Po tomto bloku, který trvá něco přes hodinu, se následně během networkingu při rautu a ochutnávce vína vzájemně debatuje nad možnostmi spolupráce. UNDP a Visioncraft se zúčastnily této akce a i díky tomu mohla vzniknout tato oboustranně prospěšná spolupráce.

Další informace naleznete na webu UNDP.

Zdroj: Enterprise Europe Network, autor: Jakub Masri.

• Teritorium: Asie | Česká republika | Gruzie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Software a ICT služby

Doporučujeme