Česká tech scéna míří na Ukrajinu. Akce Invest in Bravery – IT podpoří technologické firmy střední i východní Evropy

Poválečná obnova Ukrajiny je pomocí a příležitostí jak pro ukrajinskou, tak českou stranu – tuto vizi sdílí český venture kapitálový fond Nation 1, který se spolu se zástupci české technologické scény, ekonomy a dalšími odborníky vydává na Ukrajinu v rámci projektu Invest in Bravery – IT.

Na Ukrajině hodlá jednat o budoucích investicích a příležitostech pro české a ukrajinské technologické společnosti. Cílem mise je nejen uzavření strategických partnerství, ale i motivace českých investorů k větší otevřenosti vůči ukrajinské technologické scéně.

Ilustrační fotografie

„Poválečnou obnovu Ukrajiny někteří přirovnávají k Marshallově plánu, jiní k příležitostem, které se západním firmám otevřely v zemích bývalého východního bloku po pádu železné opony. Investice do Ukrajiny je mimo jiné investicí do naší bezpečnosti – silná a fungující Ukrajina je tou nejlepší překážkou ruské expanzi,“ komentuje záměr Invest in Bravery – IT poslanec Ondřej Kolář, který projekt podpořil.

Nastartovat poválečnou ekonomiku

Cílem mise Invest in Bravery – IT je propojit české investory a IT společnosti s ukrajinskými protějšky a navázat strategická partnerství v oblasti vývoje nových technologií. Mise, za kterou stojí David Nichols, CEO Qore Technologies, se uskuteční 19. dubna v Kyjevě. Spolu s Nation 1 a dalšími účastníky se mise zúčastní i český velvyslanec v Kyjevě Radek Matula. Součástí akce budou panelové diskuze, networking, kulaté stoly a vystoupení několika řečníků, například Ondřeje Homoly, partnera Nation 1, Dmytra Kuzmenka, ředitele Ukrajinské asociace venture kapitálu, Pavla Kartashova, ředitele Ukrajinského startupového fondu a Vadima Petrunina, CEO iHUB.

„Projekt Invest in Bravery – IT je pro ukrajinskou ekonomiku velkou příležitostí. Místní technologické firmy mají jedinečnou možnost navázat strategická partnerství s českými investory a společnostmi a vybudovat vztahy, ze kterých mohou v budoucnu těžit obě strany,“ říká Vadim Petrunin, CEO iHUB.

Ukrajina jako příležitost, nikoli riziko

Podle Nation 1 je pro mnoho ukrajinských IT firem v současné době velice obtížné získat nové klienty a nalézt financování svých projektů. Fondy rizikového kapitálu totiž považují takové investice za příliš riskantní a do regionu se bojí cestovat.

„Situace na Ukrajině je po byznysové stránce odlišná. Vidíme tu spoustu zajímavých IT firem a startupů z různých oborů, které mají obrovský potenciál. Navzdory konfliktu je místní IT sektor odolný a plný příležitostí. V roce 2022 vzrostl o 2,2 % a přispěl tak k exportu země 7,34 miliardy dolarů. Českým investorům a firmám chceme ukázat, že se nesmí ukrajinského trhu bát. Věřím, že naše mise pomůže tyto obavy odstranit,“ říká Homola.

Redakčně upravená tisková zpráva fondu Nation 1

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme