Česká účast na veletrhu UzAgroExpo v Uzbekistánu

Ve dnech od 24. do 26. listopadu 2021 proběhly na taškentském výstavišti agrární veletrhy UzAgroExpo a UzProdExpo, zaměřené na potravinářství, zemědělskou techniku a další související obory.

Během akce se prezentovalo na 120 firem z 18 zemí včetně České republiky. Ze zahraničních partnerů bylo nejčastěji zastoupeno Bělorusko a Rusko. Český velvyslanec vystoupil na zahajovacím ceremoniálu a vyzdvihl možnosti spolupráce České republiky a Uzbekistánu v agrární oblasti.

Ilustrační fotografie

Bez ohledu na složitosti spojené s pandemií, v Taškentu proběhl další ročník tradičních agrárních výstav UzAgroExpo a UzProdExpo, kde se prezentovaly firmy z oblasti potravinářství, zemědělských a potravinářských technologií, rostlinné a živočišné výroby a dalších souvisejících oborů.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Kromě domácích uzbeckých firem byly nejčastěji zastoupeny firmy z Běloruska, Ruska a dalších zemí. Česká republika byla představena firmou JK Machinery, která nabízí technologické linky na posklizňové zpracování plodin, a prezidentem Asociace lesnické a zemědělské techniky M. Kukulou.

Na zahajovacím ceremoniálu vystoupil velvyslanec V. Jílek a prezentoval možnosti spolupráce České republiky a Uzbekistánu v agrární oblasti: „S Uzbekistánem nás pojí dlouholeté přátelské vztahy a v agrárním sektoru můžeme nabídnout technologie na špičkové úrovni.“

Následně členové oficiální delegace v čele s náměstkem ministra zemědělství Uzbekistánu Ališerem Tureavem navštívili stánek české firmy a seznámili s možnostmi dodávek technologií.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Taškentu (Uzbekistán). Autorka: Nikola Hrušková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Uzbekistán | Zahraničí

Doporučujeme