Česká udržitelná móda slaví úspěchy na jihu Španělska

Španělské pobřežní město Alicante je oblíbeným cílem Čechů při výběru letní dovolené. Láká zejména na své bílé písčité pláže, krásné počasí a zdravou středozemní kuchyni.

Město však může příjemně překvapit i fanoušky udržitelné módy. Svůj showroom tu má Kralova Studio české módní návrhářky Zuzany Králové.

Ilustrační fotografie

Prostor představující avantgardní módu, inovace a etické výrobní postupy vznikl poblíž pláže sousedního San Juanu v roce 2018. Zakladatelka značky Zuzana Králová se věnuje především udržitelné módě s důrazem na etické postupy. Svou kariéru nastartovala ve španělské metropoli, kde pracovala pro renomované brandy jako Cortefiel a Pepe Jeans, ale i jako nezávislá designérka pro outdoorové a sportovní značky.

Úspěchy její značka sklízela hned od začátku, prezentovala se na prestižních soutěžích jako Mercedes Benz Fashion Week, probojovala se do finále Národní ceny České republiky a stejně tak v rámci soutěže Top Style Designer. Úspěšná však nebyla jen doma a v Madridu získala v roce 2013 Zvláštní cenu za inovaci v soutěži Emergent Designer in Madrid.

Trend bude vyrobit s méně materiálem více, říká spolumajitel společnosti Beneš a Lát

Pro nadějnou návrhářku bylo přelomové především vítězství v prestižní Telekom Deutsche Fashion Fusion v Berlíně, které ji otevřelo svět módních technologií, což jí umožňuje experimentovat a vyvíjet nejrůznější „chytré“ látky budoucnosti. O tom, že je Zuzanin projekt perspektivní, svědčí i fakt, že její výrobky si nemohli vynachválit velvyslanci zemí EU, kteří během předsednictví ČR v Radě EU studio navštívili pod vedením velvyslance ČR.

Boty z recyklátu

Udržitelnost značky dokládá i fakt, že zvítězila v partnerské akci Worth se svým projektem cirkulární ekonomiky, vyvíjejícím udržitelnou obuv z biologicky odbouratelných, biologických a recyklovaných materiálů. Zuzana se v současné době věnuje navrhování a výrobě obuvi a kabelek pro své klienty a o jejím nadšení pro koncept udržitelnosti svědčí i to, že se rozhodla využívat výroby místního udržitelného řetězce Elche a Petrer.

Její přístup je příkladný zejména v poslední době, kdy jsou pod tíhou stále viditelnější klimatické změny otázky udržitelnosti a etiky v podnikání stále naléhavější. Udržitelnost však ze své podstaty nejde dohromady s nízkou cenou, která je naopak základním prvkem tradičního módního průmyslu. Opravdovou cenu za rychlou módu za nás však platí příroda a v tomto ohledu je třeba ocenit úsilí každého výrobce nevydávat se touto cestou.

Ilustrační fotografie

Motivace pro textilní průmysl

Kralova Studio je v souladu se španělským plánem oběhové ekonomiky. Ten si klade za cíl přechod na efektivnější a udržitelnější systém využívání zdrojů. Země se v rámci plánu snaží stát se v oblasti nakládání s odpady, recyklace a opětovného využívání materiálů silným hráčem a poskytuje vládní podpory, které pak míří například právě firmám, věnujícím se ekodesignu.

Za zmínku také stojí, že samotný textilní sektor je pro španělskou ekonomiku jedním z nejdůležitějších. Je tak logické, že se Španělsko snaží motivovat celé odvětví, aby se vyhýbalo rychlému modelu výroby a naopak se co nejvíce producentů vydalo cestou udržitelnosti a brali při výrobě ohled na životní prostředí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Madridu (Španělsko). Autorka: Daniela Čapková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí

Doporučujeme