Česká věda, rozvojová pomoc a české firmy se prezentovaly na summitu v Bosně a Hercegovině

V Neumu v Bosně a Hercegovině se koncem dubna 2023 konal energetický summit, kterého se zúčastnili také zástupci České republiky prostřednictvím projektu ekonomické diplomacie.

Organizátorem byly vláda Spojených států amerických prostřednictvím programu USAID EPA, Britské velvyslanectví v Sarajevu, Evropská unie v Bosně a Hercegovině, Německá federální vláda, Rozvojový program OSN (UNDP).

Ilustrační fotografie

Sedmý ročník summitu se nesl v duchu se vzkazy od nejvyšších mezinárodních představitelů v Bosně a Hercegovině, včetně velvyslankyně České republiky v Bosně a Hercegovině Ivany Hlavsové, která v rámci svého vystoupení zmínila: „Přenos znalostí a zkušeností z České republiky do Bosny a Hercegoviny, a to jak z veřejného, tak soukromého sektoru, je něco, na co jsme nesmírně hrdí, a proto je pro nás důležité být součástí dnešní akce. Česká expertíza v oblasti energetické účinnosti, kybernetické bezpečnosti a dalších souvisejících témat je příležitostí k posílení vztahů mezi našimi zeměmi prostřednictvím ekonomické a rozvojové spolupráce.“

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Hlavním poselstvím pro účastníky byla zpráva od mezinárodní komunity, aby příslušné orgány urychlily postupy tak, aby energetický sektor byl integrován, harmonizován s normami a právními rámci Evropské unie, chráněné před kybernetickými hrozbami i hrozbami dodávek a zaměřené na zelené udržitelné zdroje energie.

Na letošním Energy Summitu se sešli zástupci výkonných a legislativních orgánů v Bosně a Hercegovině, domácí i zahraniční odborníci v oblasti energetiky i podnikatelské subjekty. Mezi řečníky na odborných panelech o energetické transformaci, energetické účinnosti v obytných a veřejných budovách a kybernetické bezpečnosti se o své názory a doporučení podělili někteří špičkoví odborníci ve zmíněných oblastech z České republiky.

V rámci panelu k tématu nevyužitého potenciálu pro energetickou účinnost obytných budov vystoupil Wojciech Belch z Univerzitního centra energetický efektivních budov ČVUT v Praze a v rámci svého vystoupení představil centrum a zmínil: „Centrum je připravené sdílet výsledky svého vývoje a výzkumu s bosenskými partnery.“ Dále pak hovořil o tom, že: Energetická účinnost v obytných budovách není jen o technologiích, ale také spolupráci mezi zúčastněnými stranami, které budovy využívají. Cílem má být najít dokonalou shodu mezi výrobou a spotřebou energie.“

V panelu o kybernetické bezpečnosti v energetice vystoupil Pavel Mazánek, představitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost ČR. Jeho příspěvek na panelu byl o systému ochrany před kybernetickými útoky na veřejné instituce v České republice i o příkladu jednoho takového útoku na zdravotnictví. Pan Mazánek rovněž zmínil plánovanou spolupráci mezi NÚKIB a bosenskými institucemi v rámci projektů rozvojové spolupráce.

Seniorní specialistka pro energetickou bezpečnost na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, Kornélie Gatica Gronská sdílela zkušenost České republiky v oblasti energetické krize v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. Její vystoupení v rámci úvodního panelu summitu vyvolalo pozitivní reakci dalších vystupujících a publika. Mezi zajímavými poznatky, které uvedla, lze zmínit názor, že: „Energetická krize, ke které došlo, je impulsem, který jsme všichni potřebovali, abychom se posunuli vpřed.“ Po vystoupeních českých zástupců na panelech byl vidět zájem bosenských partnerů o jejich expertízu. Někteří z nich poskytli i rozhovor místním médiím.

Během tří dnů summitu mělo přes 500 návštěvníků v Neumu možnost navštívit český stánek, kde měli možnost seznámit se s činností a výrobním programem českých firem jako Sigma Group a.s. – úspěšný český výrobce čerpadel pro stavebnictví, těžké strojírenství, chemický, hutnický a další průmysl. „Bylo velmi užitečné zúčastnit se tohoto summitu, kde jsme se dozvěděli mnoho o potřebách domácího trhu, získali nové obchodní kontakty, uskutečnili četná jednání s potenciálními domácími partnery,“ uvedl obchodní zástupce Jakub Ptáček.

Dále pak byl přítomní zástupci TechOrg s.r.o., což je firma zabývající se komplexními dodávkami projektů technického vybavení, české společnosti Dekonta a.s., která  nabízí komplexní balíček ekologických služeb a stala se jednou z předních environmentálních společností ve střední a východní Evropě, GTD s.r.o., což je prodejce tepelných čerpadel, Fans s.r.o. dodavatel investičních celků, služeb a produktů pro energetiku a průmysl, zaměřuje se na dodávky na klíč a na modernizace elektráren a průmyslových provozů, dále pak společnosti Marlenka a.s., Budějovický Budvar a.s. a Pivovar Bubeneč s.r.o. Kromě společností se akce zúčastnil zástupce Komory architektů ČR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sarajevu (Bosna a Hercegovina).

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme