Česká vína a destiláty získaly chilské zlato

Zástupci českých vinařství se historicky poprvé zúčastnili již 26. ročníku mezinárodní soutěže Catad’Or World Wine Awards. Při své premiéře česká zabodovala vína i likérky.

V konkurenci téměř tisíce vín z 16 různých zemí získala česká vína dvě velké zlaté medaile (Gran Oro), osm zlatých medailí (Oro) a zvláštní ocenění za nejlepší růžové víno (rosé). V prvním ročníku soutěže Catad’Or World Spirits Awards získala česká likérka Rudolf Jelínek v konkurenci 120 likérek z 11 zemí světa jednu velkou zlatou medaili a jednu zlatou.

Ilustrační foto

Ocenění za nejlepší růžové víno získala Frankovka Rosé 2020 z vinařství Lacina. Medaile Gran Oro získal Ryzlink vlašský výběr z cibéb 2017 z rodinného vinařství Vican a Ryzlink rýnský VOC 2020 z Vinařství Piálek & Jäger. Medaile de Oro putovaly i do vinařství Baraque, Lacina, rodinného vinařství Jedlička, Vican, Marcinčák Organic Winery, Piálek & Jäger a vinařství Ludwig.

Popularita největší mezinárodní soutěže vín v Latinské Americe Catad’Or World Wine Awards každoročně roste stejně tak, jako počet participujících zemí a účastníků. Třetinu účastníků soutěže, která vznikla před více než čtvrt stoletím především na podporu rozvoje chilského vinařství, nyní tvoří zahraniční účastníci. Kromě vín z České republiky se letos představila rovněž vína např. ze Slovenska, Francie, Brazílie či Peru.

Ramadán dočasně mění fungování islámských zemí. Na co musí dát exportér pozor?

Letošní novinkou byla samostatná soutěž Catad’Or World Spirits Awards, která je určená pro segment likérů a lihovin. V ní zazářily české produkty z Vizovic. Medaili Gran Oro získal destilát z hrušek williamovek Williams Pera a medaili Oro další hruškovice Destilado de Peras Williams. Kuriozitou těchto destilátů je skutečnost, že jsou páleny z chilských williamovek v palírně společnosti Rudolf Jelínek v chilském Quillonu. Aktivity společnosti Rudolf Jelínek představují největší českou investici v agrárním sektoru v Chile.

Vzhledem k významu Chile, jakožto světové velmoci v produkci vína, jsou medaile z mezinárodní soutěže vysoce ceněny a mohou významně pomoci českým vinařům ke vstupu na trhy jak na celém americkém kontinentě, tak i v ostatních částech světa.

Prezentace českých zástupců v obou soutěžích byla umožněna díky podpoře Ministerstva zemědělství ČR poskytnuté formou marketingového projektu na podporu ekonomické diplomacie a díky logistické podpoře společnosti Rudolf Jelínek.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Santiagu de Chile (Chile).

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme