České firmy diskutují o výzvách v přepravě zboží do Brazílie

Generální konzulát v rámci aktivit ekonomické diplomacie uspořádal tematicky zaměřenou networkingovou akci pro české společnosti. Cílem iniciativy byla diskuze a hledání řešení zejména v oblasti logistiky a námořní přepravy.

Dne 7. prosince 2021 proběhla v sídle Generálního konzulátu České republiky v São Paulo akce ekonomické diplomacie, jejímž záměrem bylo analyzovat situaci skupiny českých firem, které působí v teritoriu, a následně vyvolat diskuzi o nových možnostech dopravy prostřednictvím např. využití společných dodávek z Česka.

Sao Paulo, Brazílie
Sao Paulo, Brazílie

Kromě nedostatku surovin a kolapsu některých dodavatelských řetězců patří i skokové zvýšení ceny přepravy a nedostatek lodních kapacit mezi současné celosvětové problémy vyvolané pandemií nákazy covid-19. Výrazné navýšení finální ceny produktů, na němž se podílí i přeprava, může mít vlit na českou konkurenceschopnost v Brazílii, a proto je třeba trend sledovat.

Akci zahájil Miloš Sklenka, generální konzul České republiky v São Paulo, a následně požádal o krátkou prezentaci zkušeností v exportu a v přepravě během pandemie ze strany všech přítomných podnikatelů.

Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Networkingové se účastnili importéři, distributoři nebo zástupci českých společností Uniland (Budějovický Budvar), Dermacol, Crystalex, Beertopia (Pilsner Urquell), Seko Group, a dále Češi podnikající v São Paulo a podporující tuto obchodní výměnu (Evolver Solutions, JC Partners Consultoria). Z pozice experta na danou tematiku diskuzi moderoval Dušan Jamný, generální ředitel a jednatel společnosti CZECHOSLOVAK OCEAN SHIPPING, který následně reagoval na některé podněty.

V rámci úzké spolupráce mezi generálním konzulátem v oblasti ekonomické diplomacie se akce účastnil i Jan Michálek, nový ředitel zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Brazílii.

Uvedená networkingová akce splnila své cíle a umožnila větší skupině českých firem blíže poznat podnikatelské a investorské aktivity v teritoriu a současně hledat nové alternativy pro dopravu na brazilský trh.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v São Paulo (Brazílie). Autor: Filip Vavřínek, ekonomický specialista.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme