České firmy kvůli zákonu zakazujícímu dodávky pro íránskou elektrárnu Búšehr mohou přijít o zakázky

České firmy se nemohou účastnit probíhajících a připravovaných tendrů, které jsou zaměřené na jadernou bezpečnost, realizaci stress testů nebo zvyšování kvality íránského jaderného dozoru. Důvodem je zákon zakazující českým firmám dodávat služby a technologie íránské elektrárně Búšehr. Evropská unie přitom v souvislosti s uvolňováním sankcí vůči Íránu podobná omezení již odstranila.



„Zatímco firmy z USA a ostatních zemí Evropské unie se mohou ucházet o zakázky týkající se elektrárny Búšehr, české firmy přicházejí o svou konkurenční výhodu. Tato elektrárna totiž vychází z ruského konceptu a technologií, které znají české společnosti, přicházejí tak o jedinečnou exportní výhodu a příležitost uplatnit unikátní know-how,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Příkladem takové společnosti je ÚJV Řež, která se zabývá mimo jiné zvyšováním jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektráren a její služby využívají na Ukrajině, ve Finsku, v Rusku, Turecku nebo Číně. Projekty zvyšování jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektrárny Búšehr představují velkou příležitost nejen pro ÚJV Řež, ale i další české společnosti.

„V oblasti výroby jaderných technologií a navazujících odvětvích úspěšně podniká celá řada českých firem či institucí aplikovaného výzkumu. Zapojení českých subjektů by přispělo ke zvýšení vývozů s vysokou přidanou hodnotou do tohoto ekonomicky velmi atraktivního teritoria,“ doplnil Dlouhý.

Prezident Hospodářské komory proto oslovil dopisem všechny předsedy poslaneckých klubů a vyzval je k tomu, aby zákon zrušili a podpořili sněmovní tisk 836, obsahující vládní návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 99/2000 Sb., o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr. Projednání návrhu se v současnosti nachází v prvním čtení probíhající 54. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

• Teritorium: Asie | Írán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme