České firmy objevovaly západ Ukrajiny

Regiony západní Ukrajiny mají pro české firmy velký potenciál, a to nejen kvůli dostupnosti, ale také kvalifikované pracovní síle.

Ukázala to i nedávná podnikatelská mise, kterou v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) uspořádaly Generální konzulát ČR ve Lvově a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Ilustrační fotografie

Více než deset českých společností, které reprezentovaly sektory strojírenství, potravinářství, zemědělství, vodohospodářství a energetiky, se zúčastnilo B2B fór v Rivne a Ivano-Frankivsku, na které dohromady zavítalo více než 100 podnikatelů z Rivnenské, Ivano-Frankivské, Ternopilské a Černivecké oblasti.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Ve Lvově delegace, kterou vedl ředitel Odboru evropských zemí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Martin Pospíšil, navštívila Western Ukrainian Export Forum, které představilo exportní možnosti osmi západoukrajinských oblastí. Delegace si také prohlédla pivovar Riveň, vedený českým sládkem, potravinářskou společnost Vilis v Rivne, stavební společnost VS Group a cementárnu Ivanofrankivskcement v Ivano-Frankivsku a společnost Elektron vyrábějící tramvaje a trolejbusy ve Lvově.

Regiony západu Ukrajiny mohou být pro české společnosti a investory velmi zajímavé a lákavé. Velkou přednostní je blízkost zemím Evropské unie a s tím spojená dobrá dopravní dostupnost. Další přednost představuje kvalifikovaná pracovní síla. Z důvodu válečného konfliktu na východě a jihu Ukrajiny pak do západních oblastí země přesídlila řada válkou ohrožených obyvatel.

Možnosti spolupráce se nabízejí v oblastech strojírenství, potravinářství, energetiky, dřevařství, stavebnictví, těžebního průmyslu nebo budování infrastruktury. Rozvíjí se však také chemický a petrochemický průmysl. Silný je ICT sektor, zajímavé příležitosti nabízí také cestovní ruch.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky ve Lvově (Ukrajina). Autor: Vladimír Kadlec, ekonomický konzul.

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme