České firmy posílají vybavení pro libanonské nemocnice v rámci humanitární pomoci

Čeští výrobci zdravotnických prostředků posílají do Libanonu vybavení pro tamní nemocnice, které minulý týden poškodila exploze v hlavním městě Bejrútu. Dodávka je součástí humanitární pomoci, již Libanonu poskytlo Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Tuzemská firma Linet navíc libanonským nemocnicím darovala 20 lůžek Eleganza 1.

Zdravotnické prostředky přepraví do Libanonu speciálně vypravený armádní letoun. „Podařilo se nám prakticky během dvou dnů shromáždit veškerou pomoc pro libanonské nemocnice. Zaměřili jsme se na zdravotnické prostředky pro léčbu úrazů, které jsou nyní v Bejrútu nejvíce zapotřebí a o které měli Libanonci největší zájem,“ řekla Jana Vykoukalová, předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP).

Ministerstvo zahraničí poskytlo v rámci humanitární pomoci 10 milionů korun, z toho 3,5 milionu vyčlenilo pro dodávku zdravotnických prostředků. Jednotlivé české firmy operativně poskytly své produkty se slevou ve výši 25–40 %. Hodnota darovaných lůžek firmy Linet navíc činí další zhruba jeden milion korun.

„Naše společnost už měla s poskytováním humanitární pomoci zkušenosti, ale rychlost, s jakou se podařilo vyslat zdravotnické prostředky nyní, je zcela výjimečná,“ uvedl obchodní ředitel Linetu Petr Foit.

Na dodávce se podílela i řada dalších firem. Společnost Medin vyslala do Bejrútu řadu traumatologických implantátů a firma ProSpon zevní fixátory pro rychlé operační zákroky. Do libanonských nemocnic dále zamířily šicí sety ze společnosti Chirana T.Injecta, antibakteriální pooperační krytí ran z firmy Grade Medical a úrazové a rehabilitační protézy z Ortexu.

„Jde o produkty, které budou moci libanonské nemocnice využít zvláště v současné krizové situaci, ale případně i v budoucnu, až se jim podaří nejhorší období překonat,“ zdůraznila Jana Vykoukalová.

Petr Foit z Linetu upřesnil, že tento přední světový výrobce nemocničních lůžek je v Libanonu dlouhodobě aktivní: „Libanon je pro nás dlouhodobý partner a cítili jsme potřebu této zemi v nouzové situaci pomoci. Proto jsme se také rozhodli pro formu daru.“

Libanonci jsou na vybavení z Linetu zvyklí, česká firma má navíc podle Petra Foita v této arabské zemi silného partnera, který dokáže zajistit nezbytnou údržbu i proškolení.

Součástí dodávky pro libanonské nemocnice jsou také ochranné prostředky v hodnotě 1,8 milionů korun. Jde o materiální dar financovaný v rámci humanitárního programu MEDEVAC Ministerstva vnitra ČR. Zahrnuje ochranné overaly, respirátory, ústenky, rukavice, obinadla a jehly.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bejrútu (Libanon).

• Teritorium: Libanon
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme