České firmy představily v Arménii svá řešení ve zdravotnickém sektoru

Několik předních českých výrobců zdravotnických prostředků a vybavení představilo v Jerevanu v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie svá řešení pro zdravotnický sektor.

Velvyslanectví ČR v Jerevanu zorganizovalo společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) v sektoru zdravotnictví. Projekt proběhl od 13. do 15. října 2021, paralelně se zasedáním Česko-arménské komise pro hospodářskou spolupráci.

Záměrem projektu bylo představit v Arménii špičkovou českou zdravotnickou techniku a vybavení, propojit české výrobce a dodavatele zdravotnických prostředků s potenciálními partnery a klienty, seznámit je se zdravotnickým systémem v Arménii a zjistit možnosti další spolupráce. Akce se za české firmy zúčastnili zástupci AVDZP a firem Linet, MZ Liberec, ZPT Vigantice a PharmData.

V rámci projektu proběhlo jednání na Ministerstvu zdravotnictví včetně prezentace českých firem v oblasti zdravotnictví, sektorově zaměřené business fórum a B2B jednání. Dále se uskutečnila návštěva dvou zdravotnických zařízení v Jerevanu – Yerevan State Medical University a Nairi Medical Center.

Veřejný zdravotní systém v Arménii je dlouhodobě podfinancovaný (zastaralé vybavení a technika, nutnost modernizace). Vláda si ale tuto situaci – obzvlášť v kontextu covidu – naléhavě uvědomuje a plánuje rozsáhlé rekonstrukce a modernizaci několika desítek nemocnic a poliklinik. Do zdravotnictví směřují také peníze zahraničních donorů.

Soukromé kliniky se v posledních letech zaměřovaly především na oblast estetické medicíny, poměrně rozvinutá je zdravotní turistika a další výnosná odvětví. Zejména v Jerevanu se tak nachází také řada moderně vybavených (zpravidla soukromých) zdravotnických zařízení. Příležitosti pro české firmy se nabízejí především u vysoce kvalitních, účinných, moderních a inovativních léčiv, zdravotnického materiálu, techniky a vybavení.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Jerevanu (Arménie). Autorka: Sabina Nováková, zástupkyně vedoucího zastupitelského úřadu.

• Teritorium: Arménie | Asie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme