České firmy se prezentovaly na veletrhu International Multi Sector Trade Fair v Iráku

Česká republika se po 5 letech opět formou oficiálního stánku prezentovala na mezinárodním veletrhu „International Multi – Sector“ Trade Fair v Irbílu. 13. mezinárodní veletrh představuje nejdůležitější veletržní akci v iráckém regionu Kurdistán se zaměřením na jednotlivé průmyslové obory, strojírenství, stavebnictví, zemědělství, zpracovatelský průmysl a vzdělání.

Letošní ročník se uskutečnil ve dnech 30. září až 3. října 2019 na celkové ploše 24 000 m2 za účasti 217 vystavovatelů ze 14 zemí. Veletrh navštívilo více než 9 000 návštěvníků z iráckého regionu Kurdistán, Iráku i zahraničí.

ČR se veletrhu na výstavišti v Irbílu zúčastnila po pěti letech formou české oficiální účasti na základě návrhu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Realizaci stánku zajistila společnost M.I.P. Group, a.s. ve spolupráci s MPO ČR, SP ČR a Česko–iráckou podnikatelskou radou, gestorem které je SP ČR. Národní stánky měly dále Irán, Francie, Polsko, Katar, Turecko a Indie.

Design české expozice byl hodnocen velmi pozitivně návštěvníky i obchodními partnery, expozice byla kromě zástupců obchodních a průmyslových společností z Iráku a zahraničí navštívena i řadou významných představitelů Kurdské regionální vlády, obchodních a průmyslových komor a dalších institucí, např. Masrour Barzani, předseda kurdské regionální vlády, Kamal Musil Saeed, ministr průmyslu a obchodu, Kamal Mohamed Salih Khalil, ministr energetiky, Ano Jawhar Abdoka, ministr dopravy a komunikací, Sirwan Barzan, GŘ společnosti Korek, Dara Jalil al Khayat a další členové představenstva Konfederace kurdských obchodních komor, zástupci Asociace Kurdistan Import and Export a zástupci Bagdádských obchodních komor.

V rámci oficiální účasti ČR (kategorie B) se veletrhu zúčastnilo 8 vystavovatelů: SP ČR, ČEB,a.s., ENERGY STEEL plus s.r.o., JISR Institute a.s., URC Systems s.r.o., MZ Liberec, a.s., New Oil Generation s.r.o., VYRTYCH a.s. a dále 7 společností se prostřednictvím stánku SP ČR prezentovalo katalogovou formou.

V rámci doprovodné propagace i za účasti GK ČR v Irbílu – tisková konference, 2 odborné workshopy a společenský raut – se Česká republika prezentovala jako dlouhodobý spolehlivý partner Iráku a iráckého regionu Kurdistán, který má zájem podílet se na přípravě a realizaci projektů obnovy a modernizace Iráku jak v tradičních odvětvích – energetika, vodní hospodářství, ekologie, těžba a zpracování ropy, infrastruktura, zemědělství, obrana a bezpečnost, školství, zdravotnictví, tak i v nových odvětvích dle potřeby irácké strany.

„Při příležitosti veletrhu naše společnost podepsala smlouvu na klíčovou dodávku české zdravotnické techniky do nově vznikající katolické nemocnice Maryamana Hospital v regionu Irbíl,“ informoval Alexandr Jermek, ředitel obchodního rozvoje společnosti MZ Liberec, a.s.

Jakub Hodinář, ředitel společnosti ENERGY STEEL plus s.r.o. ocenil možnost setkání s partnery z oblasti energetiky a ropy: „Oblast energetiky a ropy stále skýtá pro české společnosti velké možnosti spolupráce, je ale nezbytné se na místním trhu umět pohybovat a být pro místní partnery důvěryhodnou a flexibilní společností.“

Ředitel exportního financování ČEB, a.s. Tomáš Hadžega k možnostem rozvoje česko-irácké spolupráce uvedl: „Kromě tradičních odvětví spolupráce, např. energetiky, ropy, infrastruktury atd. existuje řada možností i v jiných oborech. Jsme připraveni tento perspektivní trh podpořit prostřednictvím exportního financování jednotlivých projektů českých společností.“

• Teritorium: Asie | Irák | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme