České firmy se s úspěchem zúčastnily veletrhu Amsterdam Drone Week 2022

Po několikerém odkladu termínu, způsobeném koronavirovými omezeními, se na samém konci března 2022 v nizozemském Amsterdamu uskutečnila tradiční veletržní a konferenční akce v oblasti bezpilotní techniky – Amsterdam Drone Week 2022.

V rámci českého pavilonu, zorganizovaného Aliancí pro bezpilotní letecký průmysl ČR a Velvyslanectvím ČR Haagu s finanční podporou PROPED, se jej aktivně zúčastnili zástupci pěti českých firem (BizGarden, Dronetag, Fly4future, Upvision a Workswell).

Ilustrační fotografie

Vzhledem k ideální lokaci české expozice hned vedle hlavního pódia měli účastníci možnost aktivně oslovovat potenciální partnery z různých oblastí řešení v bezpilotním leteckém průmyslu, od autonomního provozu dronů a jejich stavby, systému na budoucí řízení provozu dronů tzv. U-space a pokročilých služeb dronů, přes zařízení pro jejich síťovou identifikaci až po termovizní systémy a speciální senzory pro drony.

Veletrh Amsterdam Drone Week je jedním z největších světových veletrhů, zaměřených na integraci technologie dronů do komerční sféry, probíhá každoročně v Las Vegas a v Amsterdamu (ročník 2020 proběhl vzhledem k pandemii online). Kromě expozic je součástí veletrhu i třídenní odborná konference.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Veletrh ideálně umožňuje propojení poskytovatelů technického řešení s koncovými uživateli v řadě odvětví, např. ve stavebnictví, energetice, veřejných službách, lesnictví a zemědělství, infrastruktuře a dopravě, těžebním průmyslu, ale také v oblasti veřejná bezpečnosti, průzkumu a mapování. Účast na veletrhu poskytuje rovněž příležitost seznámit se s nizozemským UAV prostředím i novými oborovými trendy.

Představitelé Aliance v rámci programu veletrhu i konference také aktivně komunikovali se zástupci Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA), neboť součástí veletrhu byla každoroční EASA High Level Conference on Drones, a dalšími zástupci evropských institucí leteckých autorit o dalším vývoji evropské regulace provozu dronů, jehož se dlouhodobě aktivně účastní. Jednání probíhala také i se světovými špičkami v oboru dronů i výrobců velkých dronů, určených pro přepravu osob, jako jsou například Airbus, Volocopter a další.

V souvislosti s akcí bylo zřejmé i s ohledem na aktuální vývoj evropské legislativy provozu dronů, že mezi hlavní témata patří nyní ve světě právě Urban Air Mobility, provoz dronů v městském prostředí k účelům zásilek různého charakteru i budoucího převozu osob velkými drony s prvky U-space, síťové identifikace a dalšími systémy pro zajištění bezpečného provozu dronů v takových podmínkách.

V těchto oblastech je tedy možno nalézt mnoho dalších příležitostí pro uplatnění inovativních českých firem, jimž letošní velmi zdařilá prezentace českých vystavovatelů na tomto prestižním veletrhu výrazným způsobem pootevřela dveře pro vstup na světovou scénu. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Haagu (Nizozemsko). Autor: Stanislav Beneš, obchodně-ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme