České firmy se zajímají o makedonské volné zóny

Ve dnech 27. května a 15. června 2022 uspořádal Zastupitelský úřad ČR ve Skopji sérii přednášek s makedonskými představiteli, na kterých české firmy seznámili s možnostmi investování v makedonských volných zónách.

České firmy zažívají období bezprecedentní nejistoty. V důsledku ruské agrese přichází o ruský a ukrajinský trh, stejně jako o své výrobní a zpracovatelské závody v těchto zemích.

Ilustrační fotografie

Alternativou pro přesun výroby mohou být makedonské volné zóny, jejichž štědré podmínky nemají v Evropě obdoby. Proto české velvyslanectví uspořádalo sérii informačních přednášek.

Té první, která byla pořádána v rámci online projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR se zúčastnily převážně firmy z oblasti zemědělství, jmenovitě Zetor, Ravy CZ, Mostarez, Vafo, Schreiber Foods a CDT.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Druhé přednášky se zúčastnili členové Sdružení automobilového průmyslu. Přednáška byla součástí každoročního setkání všech členů.

Poskytnuté informace několik českých firem velmi zaujalo a poté co se jim podaří překonat aktuální krize a zkonsolidovat své finance, je pro ně investování v Severní Makedonii jednou z hlavních alternativ v případě ztráty ruského a ukrajinského trhu.

Užitečné informace: Odkaz na web makedonských volných zón

Email na obchodní oddělení Ambasády ČR ve Skopji: commerce_skopje@mzv.cz

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopji (Severní Makedonie). Autoři: David Černohorský, ekonomický diplomat, Mia Pavlovská, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Severní Makedonie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme