České firmy zavádějí v Moldavsku nové technologie v oblasti inteligentní dopravy

Česká republika v Moldavsku podpořila několik projektů zaměřených na chytrá města a inteligentní dopravu.

Projekty jsou částečně financovány z prostředků zahraniční rozvojové spolupráce ČR prostřednictvím Rozvojového program OSN (UNDP). České firmy však v Moldavsku investují i své vlastní finance a některé firmy se staly příjemci programů rozvojové pomoci dalších mezinárodních dárců.

Ilustrační fotografie

Jedním z nedávno ukončených projektů je vybudované parkoviště s integrovanou nabíječkou pro elektromobily v Kišiněvě. Nové parkoviště se 121 parkovacími místy, z nichž dvě jsou vybavena zařízením pro nabíjení elektromobilů, se nachází na výhodném místě na hlavním příjezdu do centra města, v blízkosti úřadů a dvou nákupních center Solaris a Zitty Mall.

Integrace nabíječky pro elektromobily poskytuje uživatelům možnost nabíjet svá vozidla při využívání nového parkoviště, platit za nabíjení a parkovat po dobu nabíjení zdarma. Poplatek za nabíjení se platí v aplikaci, kde je možné také zkontrolovat, zda jsou nabíječky aktuálně volné, a podle toho naplánovat svou cestu. Kromě toho je pro větší pohodlí u vjezdu na parkoviště v zorném poli řidiče umístěna elektronická tabule, která dynamicky zobrazuje počet volných parkovacích míst. Projekt realizovala česká firma Green Center ve spolupráci s partnerskou moldavskou společností EV Point Parking Systems.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

V Kišiněvě také probíhá projekt zavádění informačního systému pro cestující ve veřejné dopravě. V rámci tohoto projektu, který realizuje společnost Herman systems, budou na čtyřech zastávkách trolejbusů v pilotní lokalitě instalovány informační panely LED. Hlavním přínosem je odhad času příjezdu vozidla v reálném čase s využitím lokálně dostupných a používaných dat.

Kromě toho budou panely připraveny na příjem speciálních zpráv. Ty mohou cestující informovat o plánované události, například o dopravních uzavírkách nebo o neočekávaných a mimořádných situacích, jako jsou dopravní zácpy nebo problémy v dopravě spojené se špatným počasím.

V rámci jiného projektu byl instalován pokročilý systém analýzy dopravních videí. Jedná se o řešení založené na umělé inteligenci a software může být použit jako detektor nesprávné jízdy, sčítač cyklistů, detektor odbočení, detektor jízdy na červenou, sčítač a klasifikátor vozidel a detektor dopravních zácp. Software české firmy RCE může být využit i ke zlepšení dopravních toků a zvyšuje bezpečnosti silničního provozu.

Ilustrační fotografie

Chytré veřejné osvětlení

Rozvoj v oblasti chytrých měst a inteligentní dopravy se však neomezuje pouze na Kišiněv. Další projekt realizovala společnost Datmolux ve městě Ungheni u rumunských hranic. Město získalo nejnovější technologii pro veřejné osvětlení a byl zde implementován pokročilý systém RadioControl, který umožňuje ovládání a monitorování jednotlivých světelných bodů na vybrané pilotní lokalitě. Ungheni tak získalo vysoce spolehlivý systém veřejného osvětlení, který je nákladově efektivnější, jednodušší na údržbu a také zvyšuje bezpečnost silničního provozu pro 35 000 obyvatel města.

Další projekty českých firem v oblasti inteligentní dopravy a chytrých měst proběhly v minulosti, a české technologie mají v Moldavsku velmi dobrou pověst. Město Kišiněv i Moldavská státní správa silnic již nastoupily cestu k modernizaci a lze očekávat, že pilotované projekty budou duplikovány v dalších lokalitách a budou vyhlašovány nové zakázky, kterých se české firmy mohou zúčastnit.

Každým rokem podpoří Partnerství České Republiky s Rozvojovým programem OSN pro cíle udržitelného rozvoje v rámci modality Challenge Fond okolo 12 projektů v 6 partnerských zemích včetně Moldavska. Soukromé firmy i neziskový sektor mohou poslat přihlášky se svými projekty, které se snaží vyřešit specifický problém v dané zemi inovativním způsobem. Realizace projektů Challenge Fondu je finančně podporována Ministerstvem zahraničích věcí ČR. Více informací naleznete na webu UNDP.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kišiněvě (Moldavsko). Autorka: Kateřina Šilhánková, diplomatka.

• Teritorium: Evropa | Moldavsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Software a ICT služby

Doporučujeme