České inovace s globálním významem. Respirátor dobývá svět (video)

Český respirátor CIIRC RP95-3D vyvolal vlnu uznání a pozornosti k progresivnímu a inovativnímu přístupu českých vědců.  Technická data k respirátoru s nejvyšším stupněm zabezpečení má i americké námořnictvo. Výrobek navíc už získal evropskou certifikaci a otevírají se mu tak světové trhy.

Česká republika jde příkladem v soběstačné výrobě ochranných pomůcek, ke které chce motivovat i další státy. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC ČVUT) vyvinul na speciální 3D tiskárně za jeden březnový týden (a certifikoval) zcela novou ochrannou polomasku – respirátor CIIRC RP95-3D.

Masky od firmy CARDAM

VIDEOROZHOVOR dále v textu

„Úspěch ryze českého respirátoru, na kterém se podílela celá řada tuzemských subjektů, mě nesmírně těší. Opět se ukázalo, že česká inovativní řešení mají světový potenciál a že umíme být nápadití a soběstační i ve vypjatých situacích,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Česká maska splňující nejpřísnější parametry FFP3, která prošla plnou evropskou certifikací, je tak v duchu Inovační strategie skvělým příkladem transferu technologií s velkým exportním potenciálem.“

Podobné projekty jsou důkazem, že výraznější podpora inovací má pro Česko klíčový význam. Hned v prvních dnech krize byly podpořeny programem Czech Rise Up, jež má pomoci tuzemskému průmyslu a ekonomice stavět na přidané hodnotě a spolupracovat na globální úrovni.

Potřebná pomůcka, která chrání profesionály v nejtěžších klinických provozech, vzbudila zájem po celém světě. Aktuálně si soubory pro 3D tisk stáhlo 89 institucí či firem v 31 zemích. Čeští výzkumníci dataset poskytli k volnému využití po celém světě, dataset k respirátoru je k dispozici zdarma.

Česká republika jde však ještě dál. Po spuštění sériové výroby na principu vstřikolisů nabízí sdílení know-how a pomoc se zavedením výroby i pro zahraničí.

Masky od firmy CARDAM

MPO nabízí podporu

Právě vznik takovýchto inovativních produktů a řešení se v současné situaci Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) snaží nejen monitorovat, ale i podporovat.

„Podobné projekty jsou důkazem, že výraznější podpora inovací má obrovský význam, na novou situaci jsme se dokázali adaptovat, aktivně vyhledávat a propojovat vhodné partnery, nápady a technologie. Právě projekt společnosti 3Dees, který je zaměřen na další vývoj 3D tisku těchto respirátorů, byl jedním z prvních podpořených v programu Czech Rise Up,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Ten stál hned v prvních dnech u vytvoření programu Czech Rise Up, jenž má pomoci českému průmyslu a ekonomice zavádět inovace do praxe, stavět na přidané hodnotě a globálně spolupracovat.

Zájem od Itálie do USA

To potvrzuje Jaroslav Lískovec za technologický start-up Trix Connections, který se o další rozvoj výroby masky v zahraničí stará: „O data projevily zájem různé organizace, od menších výrobců, specializovaných center na 3D tisk až po mezinárodní korporace i veřejné instituce.“

„Nejvíce organizací je jednoznačně ze Spojených států, dále Velké Británie, Německa, Maďarska, Lucemburska ale i Finska či Itálie. S řadou institucí jsme ve spojení. Data k 3D masce již má například největší nemocnice zaměřená na klinický výzkum Mayo Clinic. Univerzálnost řešení a rychlost vývoje masky ocenilo i námořnictvo prostřednictvím US Navy. Jsme potěšeni, že se českým příkladem mohou takto inspirovat i ostatní země. Rád bych zdůraznil, že polomaska CIIRC RP95-3D je skutečně funkční výrobek, který je možné přizpůsobit individuálním podmínkám daným v jednotlivých zemích, a to pokud jde o dostupnost externích filtrů. I na to jsme při vývoji masky a poskytnutí dat mysleli. Každý vlastník 3D tiskárny s technologií Multi Jet Fusion si může jednoduchým způsobem přizpůsobit nástavec, aby na masku mohl připevnit filtr dostupný ve své zemi,“ doplňuje Lískovec.

Masky od firmy CARDAM

Na rychlém vývoji masky se ukázalo, že je Česko dynamickou inovativní zemí s funkčním transferem technologií. To je možné díky progresivnímu přístupu českých univerzit, výzkumných organizací jako CIIRC ČVUT, s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a průmyslových firem, které pomáhali s celým procesem certifikace, koordinací projektů a zařazením mezi priority související s pandemií covid-19.

V úzké spolupráci s průmyslovými experty je nyní možné masku RP95-M vyrábět v počtu mnoha tisíc kusů denně. Tvar masky musel být upraven tak, aby ji bylo možné vyrobit ve formě pro vstřikování plastů. Podařilo se to díky dlouhodobé spolupráci státu a akademické sféry s českými strojírenskými firmami.

Inovace posilují ekonomiku

„Neustále pracujeme na dalším transferu technologií a produktů, které pomáhají v boji s pandemií koronaviru. V inovacích má ČR velký potenciál, je to velmi významná cesta, jak posilovat ekonomiku, soběstačnost a jít pozitivním příkladem. Podobné projekty jsou pro nás důkazem, že výraznější podpora inovací má obrovský význam zvednout český průmysl a novou ekonomiku, stavět na přidané hodnotě a globálně spolupracovat v nabídce strategických produktů i nabídnout jejich export,“ konstatuje koordinátor pro Inovační strategii České republiky Robin Čumpelík

„V tomto směru chceme iniciovat další finanční nástroje, abychom celý proces ještě více posilovali. Jako malá země jsme v mnoha projektech příkladem, že dokážeme být vzorem a inspirací v globálním měřítku,“ doplňuje Čumpelík.

Kromě masky probíhají přípravy dalších technologických projektů, které přispějí k rozvoji inovačního potenciálu České republiky v době pandemie koronaviru. Příkladem může být rodinná firma LabMediaServis z Jaroměře, která vyrábí testovací kultivační média, nebo Isolit bravo, která se pustila do výroby „výtěrovek“ k odběrům z nosohltanu, jež po celém světě ve skladech docházejí. Dalším úspěšným projektem je digitální karta Covid-19 společnosti Your Pass, jež poskytuje ověřené zdravotní informace do mobilních telefonů a využívá ji bezmála 1,2 milionu občanů.

Videorozhovor s představitelem firmy CARDAM

Zpět na začátek

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj | Zdravotnická technika

Doporučujeme