České lázně mohou zachránit rodinné dovolené

Léčebné prameny, minerální vody, bahenní koupele a stále vzácnější klid českých lázní pomáhaly v minulých letech vracet zdraví milionům českých i zahraničních pacientů. Kvůli důsledkům pandemie nemoci covid-19 se však nyní tuzemské lázeňské provozy ocitly na marodce.

„Dopad na naše lázně je zcela zásadní. V té nejméně vhodné době, kdy se sezona rozjíždí, přišla vynucená stopka a fatálně podkopala ekonomiku celé společnosti,“ říká Jiří Fadler, manažer Lázní Kostelec na Zlínsku.

Jeho slova potvrzuje i Svaz měst a obcí. „Nejvíce postižené krizí jsou zejména ekonomické oblasti, které mají místní a regionální charakter často se značným významem pro zaměstnanost a život v území, jako jsou cestovní ruch, lázeňství, služby, malí či střední podnikatelé,“ vysvětluje předseda Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) František Lukl. 

„Ministerstvo zdravotnictví vymyslí takové řešení, aby lidé nemuseli znovu k lékaři kvůli opakované indikaci lázní.“ Jan Bureš, Karlovarský kraj

Systémová podpora chybí

Zatímco na Zlínsku je krize lázeňství problém jednoho zařízení, v Karlovarském kraji jde o hrozbu pro celý region a řadu měst a obcí. Proto především tam netrpělivě čekají na to, jakou systémovou podporu stát pro tento obor nachystá. 

„Stále je trápí neexistence systémové podpory. Ministerstvo pro místní rozvoj nám po dlouhé době představilo záchranný program, který připravuje pro subjekty v cestovním ruchu. Agentura CzechTourism v kampani Světové Česko představí naše významné památky a očekáváme, že se v kampani zaměří na lázně. Krajská destinační agentura odstartovala svou kampaň již na začátku dubna. Snaží se o přilákání domácí klientely a já věřím, že tato bohatá nabídka přiláká co nejvíce lidí,“ uvedl Vojtěch Franta, člen zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO.

Propagace ale není jedinou oblastí, kde potřebuje české centrum lázeňství pomoc. „Mluvili jsme také o prodloužení návrhů, tedy poukazů na lázeňskou péči, kterou nemohli lidé během koronavirové krize absolvovat. Mnohým z nich proto už návrh propadl. Ministerstvo zdravotnictví vymyslí takové řešení, aby lidé nemuseli znovu k lékaři kvůli opakované indikaci lázní,“ uvedl krajský radní Jan Bureš. Kompenzaci pro lázně by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla obsahovat také nově připravovaná úhradová vyhláška. 

Čekání na poukázky

Po jednáních s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou si karlovarský region hodně slibuje od opatření na podporu domácího cestovního ruchu. „Ministryně také zmínila poukázky na pobyty, které se chystají pro naše občany a na jejichž financování by se podílel stát, případně i kraje. Mohlo by jít například o lázeňské relaxační pobyty. Jejich konečnou podobu předloží ministerstvo vládě zřejmě na konci května, případně během června,“ popsala náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Jenže vyměnit německé seniory za české rodiny s dětmi nebude pro lázeňská města vždy jednoduché. Jednu z cest, kterou by se to mohlo podařit, představily Mariánské Lázně. Ty pod hlesem „Místo k moři letos do Mariánských Lázní“ vytvořily animační program pro děti nazvaný Coolonáda.  

„Víme, jak náročná může být rodinná dovolená. Nejen díky nádherné přírodě a množství aktivit, ale také díky našemu animačnímu klubu Coolonáda chceme rodičům dopřát opravdový odpočinek. Zvlášť teď, v době koronavirové, kdy děti po dobu několika týdnů nechodily do škol a školek. Proto zatímco se děti budou bavit s Coolonádou, rodiče si užijí čas pro sebe. Mohou zajít na wellness, na golf, kolo nebo za kulturou,“ říká Mirka Tlučhořová z Rodinného a komunitního centra Domeček, které animační programy zajišťuje. Velkým plusem je navíc možnost využít hlídání dětí s profesionálními chůvami již od kojeneckého věku po celý den. 

V klubu Coolonáda, který bude otevřený a přístupný dětem ze všech ubytovacích kapacit na Mariánskolázeňsku i dětem místním, zajistí profesionální animátoři program ve dvou až třech blocích na celý den pro různé věkové skupiny. 

„Pro nejmenší děti do tří let vybudujeme dětské koutky, zajistíme hlídání i možnost zapojit se do animačního programu s rodiči nebo chůvou, dáme k dispozici půjčovnu dětského vybavení. Školkovým dětem dopřejeme vyrábění všeho druhu, běhání, závodění, hry, soutěže, ale i výlety s různou tématikou. Pro mladší školní děti navíc přidáme bohatý program, a to včetně výpravy za zvířaty a péče o ně, turnaje na X-boxu i zážitkové výlety. Připraveni chceme být i na teenagery, které jistě zaujmou zážitky a aktivity z oblastí, které je baví a o které se zajímají,“ upřesňuje Mirka Tlučhořová.  

„Pro nejmenší děti do tří let vybudujeme dětské koutky, zajistíme hlídání i možnost zapojit se do animačního programu s rodiči nebo chůvou, dáme k dispozici půjčovnu dětského vybavení.“ Mirka Tlučhořová, klub Coolonáda

Seniory střídá romantika

Město se snaží setřít nálepku destinace pro seniory a chce více sázet na to, že patří do exkluzivního výběru CNN Travel top 15 nejromantičtějších míst střední Evropy. Láká návštěvníky na příjemnou dovolenou s přednostmi v podobě krásné přírody plné parků, lesů a mimořádně čistého ovzduší, díky kterému mají i statut takzvaných klimatických lázní, léčivých minerálních pramenů, dětských hřišť, sportovních areálů i možností ke koupání.

V době, kdy o zákazníky bojují i ta nejvěhlasnější lázeňská centra, je situace těch středních a menších ještě složitější. Poslední květnový týden se tak například slavnostním zahájením 114. lázeňské sezony snažily přilákat nové návštěvníky Lázně Jáchymov.  

„Oslavy měly všem vzkázat, že jsou lázně opět otevřené, bezpečné a že se do nich zase vrací život,“ uvedl generální ředitel lázní Eduard Bláha, který je zároveň prezidentem Svazu léčebných lázní ČR.  Kvůli přetrvávajícím opatřením sice slavnostní zahájení proběhlo v omezeném rozsahu, ale o to důležitější byl jejich symbolický význam. 

„Opět je možné v bazénech i plavat, zase se můžeme saunovat, přijet na wellness pobyt a navštívit kulturní programy. Díky pondělnímu odložení roušek ve venkovních prostorách se slavnosti nesly v duchu svobodného nadechnutí se. A nadechnout se mohou i lázně. Chvíli to vypadalo na klinickou smrt, ale nyní věříme ve vzkříšení,“ dodal Eduard Bláha. První pacienty přivítaly lázně již před několika týdny, ale až nyní se paleta jejich služeb mohla zase rozvinout.

České lázně to přitom nebudou mít v boji o české zákazníky jednoduché. Tím, že se léta profilovaly jako cíl pro starší a často také zahraniční klientelu, naučily se české rodiny s dětmi jezdit za podobnými zážitky do zahraničí. Především do maďarských nebo slovenských termálů. 

Navíc i klasické slovenské lázně, kam Češi rádi jezdí, obnovily koncem května provoz i pro pacienty, jejichž pobyty neproplácejí zdravotní pojišťovny. Lákají na velké slevy a akční pobyty. 

„Očekáváme, že léto by mohlo nahradit ztráty z uzavření lázní, bude to však záležet na rychlosti návratu klientů a obsazenosti kapacit. Léto je naše šance, jak přežít tyto těžké časy. Spoléháme se hlavně na slovenské samoplátce, kteří vymění zahraniční dovolené za slovenské, a také na klienty s rekreačními poukazy, které věřím, že zůstanou stále v platnosti jako velká pomoc pro záchranu slovenského cestovného ruchu,“ uvedla ekonomicko-obchodní ředitelka Bardejovských lázní Tamara Šatanková.  

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Dalibor Dostál.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme