České nanotechnologie na EXPO ve Spojených arabských emirátech

V českém pavilonu v Dubaji se představily aplikace nanotechnologií v oblasti ochrany cenin, biotechnologií či pokročilých metod filtrace, součástí prezentace byl i miniaturní model Velké mešity v Mekce o velikosti zrnka písku.

Jakkoliv je Všeobecná světová výstava EXPO v Dubaji největší akcí svého druhu na světě, český pavilon lákal na začátku roku 2022 návštěvníky naopak na ty nejmenší struktury, které umíme vyrobit. Nanotechnologie přitom patří mezi oblasti, v nichž je Česká republika dlouhodobě na špici světového vývoje, což dokládá právě i prezentace řešení v oblasti nanotechnologií v národním pavilonu na EXPO v Dubaji.

Ilustrační fotografie

Využití nanotechnologií v holografické ochraně cenin prezentovala v Dubaji česká firma IQ Structures, která patří v dané oblasti mezi světovou špičku. S využitím elektronové a UV litografie, laserové interferometrie či 3D nanotisku je česká společnost schopna vytvářet holografické nanostruktury, které se řadí mezi nejobtížněji padělatelné na světě.

Hologramy od IQ Structures mohou být použity jako ochrana nejen papírových dokumentů, cestovních pasů či bankovek, ale též třeba investičních medailí z cenných kovů. Kromě těchto řešení prezentovala IQ Structures na českém pavilonu v Dubaji umění precizního 3D nanotisku i miniaturním modelem Velké mešity v Mekce, která je s rozměry 820 µm x 643 µm x 135 µm velká jako zrnko písku.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

„Prezentace technologií na národním pavilonu na EXPO v Dubaji představuje pro naši společnost možnost představit naše řešení potenciálním klientům či partnerům nejen z oblasti Blízkého východu, ale doslova celého světa,“ podotýká ředitel IQ Structures Petr Franc. „Kromě holografických technologií jsme v Dubaji představili i řešení v oblasti biomedicíny spočívající v nanostrukturách pro růst buněk a tkání či v mikrojehlách pro efektivnější aplikaci léčiv,“ připomíná Franc další oblast využití nanotechnologií v oblasti medicíny.

Široké využití nanotechnologií doložily prezentací v českém pavilonu na EXPO i pokročilé filtrační technologie v podobě okenních sítí z nanovláken od Nafigate či lůžkoviny nanoSPACE, které jsou díky využití nanovláken ideální pro alergiky. „Od roku 2012 se věnujeme vývoji a prodeji produktů s nanovlákennou membránou pro alergiky a astmatiky“, popisuje ředitel nanoSPACE a předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Ilustrační fotografie

„Naším sloganem je SIZE MATTERS, na velikosti záleží. Otvory v naší nanotextilii jsou totiž tak malé, že zabraňují vdechnutí molekul alergenů roztoče. Na začátku koronavirové epidemie v roce 2020 jsme využili své dlouholeté poznatky z oblasti nanovlákenných materiálů a začali s výrobou nanovlákenných roušek a antivirový šátků. V současnosti provozujeme v České republice e-shop s největším výběrem certifikovaných výrobků s českou nanovlákennou membránou. Jsme hrdí na to, že můžeme nyní nanoSPACE prezentovat i na světové výstavě EXPO,“ pochvaluje si Jiří Kůs prezentaci českých nanotechnologií v Dubaji.

„Svět nanotechnologií a nanořešení se vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí,“ potvrzuje dynamičnost daného sektoru i Lenka Mynářová z Nafigate. „V oblasti nanovláken je tomu tak i díky české technologii Nanospider. A právě na ní jsme vyvinuli zcela nová řešení pro oblast filtrace, která směřují na globální trh. A jsme velmi rádi, že právě na EXPO 2020 jsme mohli část našich řešení představit,“ shrnuje své zkušenosti z Dubaje Mynářová.

• Témata: Expo | Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Nanotechnologie | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme