České nanotechnologie pronikají na maďarský trh

Minulý rok v květnu představila česká nanotechnologická firma FN Nano maďarské odborné veřejnosti fotokalytický nátěr, který čistí vzduch od bakterií, virů i automobilových emisí. Stalo se tak při návštěvě delegace Asociace českého nanotechnologického průmyslu, podpořené projektem ekonomické diplomacie Velvyslanectví ČR v Budapešti.

Následně loni v září představila česká firma tuto revoluční technologii i širší veřejnosti v rámci setkání českých a maďarských partnerských měst a obcí, jež uspořádala velvyslanectví ČR v Budapešti a Maďarska v Praze ve spolupráci s Czechtrade Budapešť. Na okraji této akce byla zahájena jednání s vybranými maďarskými subjekty a natřena část fasády budovy velvyslanectví.

Slavnostního odhalení nanonátěrem ošetřené části fasády se spolu s vynálezcem dotyčné technologie Janem Procházkou zúčastnil mj. i předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Letos v červnu pak došlo k navázání konkrétního obchodního partnerství, kdy firma FN Nano podepsala smlouvu o spolupráci s maďarským dodavatelem protipožárních řešení firmou Mercur Dunamenti. Dle této smlouvy je maďarská firma exkluzivním zástupcem české technologie v Maďarsku.

Po podpisu smlouvy přijeli zástupci české firmy do Budapešti, kde spolu s maďarskými partnery a zástupci velvyslanectví pokračovali v již dříve zahájených jednáních se zástupci okruhu F1 Hungaroringu a technickými odborníky budovy maďarského Parlamentu.

Během svého pobytu v Budapešti natřeli zástupci firmy FN Nano i betonovou zeď, která přiléhá ke vstupu do velvyslanecké rezidence. Díky ošetření této plochy jsou tak kompenzovány emise, jež v Budapešti produkuje diplomatický automobil českého velvyslance v Maďarsku.

Velvyslanec Tibor Bial tuto českým nanonátěrem ošetřenou zeď následně představil maďarskému ministrovi pro inovace a technologie László Palkovicsovi, který se v rezidenci zúčastnil komorního zakončení českého předsednictví ve Visegradské skupině. Setkání byli přítomni i zástupci velvyslanectví zemí V4, kanceláře maďarského prezidenta a dalších maďarských ministerstev.

Během setkání český velvyslanec účastníkům představil i další české nanotechnologie zaměřené na ochranu před covidem-19. Šlo o polomasky firmy Nanologix a respirátory firmy Pardam Nano4fibers. Všichni účastníci, včetně ministra Palkovicse obdrželi speciálně vyrobený nanovlákenný šátek od firmy Nanospace s.r.o. s logem českého předsednictví ve V4.
 
Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Maďarsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Nanotechnologie

Doporučujeme