České nápoje a potravinářské technologie zamíří do Kazachstánu

Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu zorganizovalo ve dnech 8.–12. září 2019 incomingovou misi sedmi kazachstánských a kyrgyzských importérů, distributorů potravin/nápojů a nákupčích technologií do ČR. Cílem akce bylo bližší seznámení zahraničních partnerů s tradičními českými potravinářskými výrobky, pivovarnickým řemeslem a technologiemi na zpracování masa a mléka.



Akce byla organizována jakožto projekt ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Návštěva firem vyvolala komerční zájem kazachstánských partnerů jak o českou produkci, tak i tradice a odborné know-how, a především přinesla dílčí výsledky v podobě předjednaných kontraktů na dodávky české potravinářské produkce.

Kazachstánský trh je perspektivní teritorium pro dovoz nejen klasických českých strojů, ale též potravinářských technologií a české produkce. Velmi dobré renomé v zemi má české pivo, dováží se jak Budějovický Budvar, tak originální Pilsner Urquell i Velkopopovický Kozel. Existuje však prostor pro rozšíření českého potravinového portfolia o další výrobky nejen v segmentu potravin, ale i potravinářských technologií. Z tohoto důvodu byl organizován projekt ekonomické diplomacie zaměřený na proexportní podporu českých firem z těchto oborů.

Program incomingové mise zahrnoval setkání dne 9. září se zástupci České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, kteří představili nabídku financování nákupu českých technologií, dále oficiální oběd účastníků mise s představiteli Ministerstva zemědělství ČR. Následně se účastníci rozdělili na tři skupiny dle oborového zaměření svých zájmů, tedy import alko/nealko nápojů, pivní technologie a technologie/ingredience na zpracování masa a mléka, a další program již absolvovali odděleně.

Pět kazachstánských a dvě kyrgyzské firmy navštívily celkem 12 českých podniků. Misi celou dobu doprovázela ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu Olga Kalinová, pracovnice Ministerstva zemědělství ČR Ani Hakobjan a Eva Eliášová a zemědělský specialista velvyslanectví Arťom Lukašov.

V průběhu mise proběhly exkurze, prezentace technologií/produkce a jednání v následujících českých společnostech: Destila, NATE Chotěboř (prezentace technologií v pivovaru Bernard), Altec, CzechBrew Masters (prezentace technologií v pivovaru Kunratice), Technoexport/Pacovské strojírny (prezentace technologií v pivovaru Říčany), Rudolf Jelínek, Vinařství Ludwig, Templářské sklepy Čejkovice, VPS Engineering (prezentace technologií ve společnosti Moravia Lacto), Global Service (prezentace technologií ve společnosti Lacrum Velké Meziříčí), Trumf International a Mauting. Kromě standardních prezentací též proběhla individuální jednání s firmami Mattoni a Plzeňský Prazdroj.

V průběhu jednání došlo k domluvení rozšíření objemu prodejů plzeňských druhů piva v Kazachstánu a nastavení prvotních obchodních kontaktů pro dovoz minerální vody Mattoni. Účastníci dále ocenili unikátní předání poznatků a zkušeností českého pivovarnického řemesla, vč. projevení zájmu o technologie a ingredience pro vaření piva. Zájem též vyvolala česká vína a ovocné destiláty. Český maso-mléčný průmysl zas poskytl nabídku zpracovatelských technologií a dovozu sušeného mléka a kořenících přípravků. Celkově byla mise všemi stranami hodnocena jako velmi efektivní nástroj podpory vzájemných vztahů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autorka: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme