České řešení City For The Future pro smart cities ve Spojených arabských emirátech

Ve dnech 23. až 26. ledna 2022 doprovázela podnikatelská mise organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu do Spojených arabských emirátů.

Program mise v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED se soustředil na podporu obchodních aktivit v regionu, propagaci SMART technologií vystavovaných v českém pavilonu na EXPO 2020 v expozici SMART Cities, navazování nových kontaktů a sběru informací týkajících se aktuálních regulací obchodního prostředí a podmínek vstupu na trh.

Ilustrační fotografie

Došlo také k posílení česko-emirátského strategického partnerství podpisem Dohody o hospodářské a technické spolupráci mezi vládami České republiky a Spojených arabských emirátů.

Dne 24. 1. 2021 program podnikatelské delegace, čítající přes 30 českých firem, začal pracovní snídaní s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou, na kterou navázala prezentace Doing Business in Dubai od zástupců Czech Business Councilu, CzechTradu a Velvyslanectví ČR v SAE. Po ranním bloku se část podnikatelské mise přesunula na EXPO 2020, kde měla možnost navštívit pavilony a nahlédnout na nové inovativní řešení SMART Cities jiných zemí.

Čtěte také ExportMag.cz: České technologie pro smart cities

Druhá část mise doprovázela ministerskou delegaci na oficiální otevření českého stánku na veletrhu Arab Health. Stěžejním bodem bylo setkání ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely se svým protějškem, ministrem hospodářství Abduláhem bin Touq Al Marri.

Tématem byla bilaterální spolupráce obou zemí a podpis Dohody o hospodářské a technické spolupráci mezi vládami ČR a SAE. Tato dohoda je významným smluvním dokumentem a obě strany v ní souhlasí s podporováním a usnadňováním spolupráce zejména v oblastech obchodu se zbožím a službami, podpory investic, průmyslu včetně stavebnictví a výroby dopravních strojů, zemědělství, životního prostředí, energetiky, vědy, technologie a inovací, vzdělávání, rozvoje lidských zdrojů a zdravotní péče.

Tato dohoda otevírá prostor pro další spolupráci napříč všemi oblastmi, které jsou pro obě země důležité.

Ministr Síkela se rovněž setkal se státní ministryní pro pokročilé technologie SAE Sarah Al Amiri, se kterou projednal možnosti spolupráce v obnovitelných zdrojích energie, výzkumu vesmíru a dalších oblastech.

Ilustrační fotografie

Završením dne byla účast celé mise na 22. zasedání České obchodní rady v Dubaji v hotelu Radisson Blu Deira. Večera se mimo delegaci v čele s ministrem Síkelou a velvyslancem  ČR v SAE Jiřím Slavíkem účastnili také i  zástupci českých firem dlouhodobě a úspěšně působících v regionu. Tyto firmy v oblastech ICT a E-commerce prezentovali aktuální a budoucí vývoj trendů v regionu v těchto oblastech.

Čtěte také ExportMag.cz: Příběh firmy Altron s cloudovými kontejnery

Následující den podnikatelská mise navštívila Free Trade zónu DMCC, kde došlo k představení obchodní zóny a její možnosti, jak napomoci českým firmám vstoupit na trh v regionu a SAE. Setkání se účastnilo vedení zóny a zástupci firem sídlících v SAE. Probírali se stávající projekty v oblasti Smart Cities a udržitelnosti.

V odpoledních hodinách se mise přesunula opět na EXPO 2020, kde v českém pavilonu proběhla Konference Forbes City for the Future. Konference za přítomnosti ministra Síkely představila inovativní řešení SMART Cities partnerům z řad emirátských magistrátů a zástupců Kosmické agentury Spojených arabských emirátů.

Poslední den mise delegace navštívila Sustainable City Dubai, kde proběhlo představení modelu Sustainable City české podnikatelské delegaci. Koncept města je výjimečný svojí efektivností při využití zdrojů, aplikací SMART technologií a strategií, která zaujímá třístupňový přístup: sociální, environmentální a ekonomický. Představitelé vedení města měli možnost prodiskutovat aplikaci českých řešení pro SMART Cities s českými firmami a otevřeli se možnosti pro spolupráci na stávajících i budoucích projektech..

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dubaji (Spojené arabské emiráty).

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme