České solární firmy expandují do zahraničí, od Maďarska po Chile

Solární energetika patří ve světě k nejperspektivnějším odvětvím energetiky. Protože se v Česku po útlumu fotovoltaiky stále nepodařilo obor naplno restartovat, hledají přední české firmy nové příležitosti na jiných trzích.  

Podniky využívají na dalších trzích svoje znalosti, které získaly v době tuzemského solárního boomu. Po omezení fotovoltaiky v tuzemsku se dokázaly prosadit v Evropě, Jižní Americe i Austrálii.   

Foto: Photon Energy

Například skupina Solek letos na podzim dokončila a připojila do sítě fotovoltaickou elektrárnu Villaseca v regionu Maule, jižně od hlavního města Santiaga. Je to již čtvrtý dokončený projekt českého investora v Chile. Na tuto elektrárnu se vztahuje obří kontrakt skupiny Solek s uskupením CarbonFree. To je tvořeno kanadskými investory do obnovitelných zdrojů a Solek s nimi vloni podepsal smlouvu na výstavbu elektráren. Villaseca má instalovaný výkon 2,99 MW.

„Nově dokončený projekt je předvojem flotily zdrojů o výkonu až 250 MW, které chceme v Chile během nejbližších let realizovat. Je to zároveň první spuštěný projekt z letošních celkem 26 MW. Dalších 14 MW je ve výstavbě a dokončeny budou začátkem příštího roku,“ uvedl Zdeněk Sobotka, zakladatel a majoritní akcionář skupiny Solek.

Šance pro zelené investice

„Kromě kanadských a amerických finančníků ale myslíme i na české zájemce o zelené investice. Ti se s námi mohou podílet na investicích do dalších nejméně 100 MW elektráren v rámci tohoto balíku chilských projektů, a to formou fondu kvalifikovaných investorů Solek SICAV,“ doplnil Zdeněk Sobotka. Chilské portfolio Solek se skládá z jednotlivých elektráren o velikosti 3 až 10,66 MWp. Skupina Solek postavila přes deset fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem přes 33 MW, a to v České republice, na Slovensku, v Rumunsku a v Chile.

Solární elektrárna, ilustrační foto
Hynek Glos/Euro

Některé komponenty pro chilský projekt dodávala společnost ABB. „Globální stopa společnosti ABB v oboru solární energetiky je velmi významná, a to díky 25 letům zkušeností a znalostí v oblasti technologie měničů, a také díky aktivnímu prodeji a servisu ve více než 100 zemích. Máme vlastní odborníky v oboru solární energetiky, kteří působí ve více než 30 zemích a ve čtyřech globálních továrnách,“ uvedl Vladimír Janypka, obchodní ředitel divize Elektrotechnika ABB Česká republika.

Kromě výstavby nových slunečních elektráren získala skupina Solek v Chile také zakázku na čištění solárních panelů pro provozovatele obřího solárního parku Quilapilún, který má výkon přesahující 110 MW a zabírá plochu 288 hektarů. Čištění 355 520 solárních panelů zvýší jejich produkci až o 6 procent.

Téměř samostatný ostrov

Dalším významným hráčem s českými kořeny se stala skupina Photon Energy Group. Její dceřinná společnost nyní plánuje na ostrově lorda Howa v australském Novém Jižním Walesu hybridní solární a bateriový systém, který výrazně sníží závislost místní komunity na energii vyráběné z nafty.

Ostrov lorda Howa v australském Novém Jižním Walesu. Foto: Photon Energy

Na odlehlém ostrově zapsaném na seznamu světového dědictví, který se nachází v Tasmanově moři 700 km severovýchodně od Sydney, bude postavena fotovoltaická elektrárna o výkonu 1,2 MWp a bateriový systém s kapacitou přes 3,2 MWh. „Společnost Photon Energy uspěla v přísném výběrovém řízení rady zastupitelstva ostrova lorda Howa a může tak pomoci tamní komunitě nejen značně snížit emise nafty a skleníkových plynů, ale také zabránit únikům nafty do nedotčené přírody ostrova,“ řekl Michael Gartner, provozní ředitel společnosti Photon Energy Australia.

Integrovaný solární a bateriový systém, speciálně navržený pro malou a odlehlou lokalitu, zabezpečí více než dvě třetiny spotřeby elektřiny ostrova, kde v současné době využívají dieselové agregáty.

Společnost je také aktivní na maďarském trhu. V blízkosti maďarského města Monor na podzim dokončila výstavbu a připojila k síti osm fotovoltaických elektráren s celkovou kapacitou 5,6 MWp. Tím skupina rozšířila vlastní portfolio fotovoltaických elektráren na 44,8 MWp na ploše 9 hektarů. Očekává se, že ročně vygenerují přibližně 6,9 GWh elektrické energie.

„V Monoru jsme v roce 2016 zahájili naše aktivity v oblasti vývoje projektů v Maďarsku. Dnešní přírůstek do našeho portfolia elektráren v Maďarsku nás posunul ještě o krok blíže k našemu cíli rozšířit ho do konce roku 2021 na 75 MWp,“ uvedll Georg Hotar, generální ředitel společnosti Photon Energy N.V.

Místo skládky elektrárna

Česká fotovoltaická skupina Solar Global se letos prosadila také v Německu. Na bývalé skládce v Bavorsku vyvbudovala u města města Schönwald fotovoltaickou elektrárnu s instalovaným výkonem 668 kilowattů. Elektrárna byla vystavěna na tříhektarové rekultivované skládce a náklady na její výstavbu se pohybovaly okolo 730 000 euro.

„Společnost Solar Global tímto projektem zahájila expanzi do Německa a dále na trhy západní Evropy, kde nás láká hlavně stabilní prostředí pro obnovitelné zdroje a celkově kladný vztah k moderní energetice, který ještě stále marně hledáme v České republice,“ uvedl k zahraničnímu úspěchu majitel skupiny Vítězslav Skopal.

Růst u východních sousedů

Dalším sousedním státem, kam expandují tuzemské solární firmy, je Slovensko. Přední společnost českého trhu střešních solárních elektráren pro rodinné domy, firma S-Power Energies, se nově prosazuje právě za našimi východními hranicemi.

Vzhledem k odlišné legislativě týkající se střešních elektráren budou možnosti slovenského trhu v porovnání s českým značně omezené. „V tuto chvíli budeme testovat možnosti a klientskou odezvu. Po zkušenostech z České republiky, kde letos plánujeme instalovat 1200 fotovoltaik, a kde již několik let poptávka meziročně roste o 100 procent, věřím, že bychom se podobného vývoje mohli časem dočkat i u východních sousedů. Zatím máme dokončenou jednu instalaci, dalších několik je rozpracovaných. V roce 2020 cílíme na 200 realizací,“ podotýká jednatel S-Power Energies Jaroslav Šuvarský.

Nové projektu by měly dále zvýšit počty českých slunečních elektráren. Podle statistik Energetického regulačního úřadu činil v březnu roku 2019 celkový instalovaný výkon malých solárních elektráren 88,5 MW. Jde ale pouze o systémy, které jsou připojeny do elektrické distribuční sítě. Podle údajů z programu Nová zelená úsporám, v jehož rámci lze na pořízení domácí solární elektrárny získat státní podporu, bylo loni realizováno celkem 1500 projektů domácích solárních elektráren o celkovém výkonu 6 MW.

Podíl solární energetiky ve světě rychle roste. Loni se podle zprávy evropské fotovoltaické asociace Solar Power Europe počet solárních instalací meziročně zvýšil o 25 procent. Největším tahounem tohoto trendu je přitom Evropa s 80procentním nárůstem instalovaného solárního výkonu. Na současném boomu by se přitom měly podílet nejen etablované země jako Německo, Francie či Itálie, ale třeba i Ukrajina.   

Foto: ČVUT

Kromě podnikatelských projektů hraje v oblasti solární energie důležitou roli také výzkum. Také v této oblasti je Česko konkurenceschopné. Vědci z Centra pokročilé fotovoltaiky na Katedře elektrotechnologie Fakulty elektrotechnické ČVUT vyvíjí vysoce účinné solární články na bázi hybridních organicko-anorganických materiálů, takzvaných perovskitů. Nyní se jim podařilo dosáhnout účinnosti 19,1 procenta. Výzkum probíhá v kooperaci s další českou institucí – Fyzikálním  ústavem Akademie věd České republiky.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme