České sýry na ukrajinském trhu a další novinky ze sektoru zemědělství

Ukrajinští výrobci sýrů čelí hrozbě ztráty významné části domácího trhu v důsledku výrazného nárůstu dovozu. Hlavním důvodem růstu dovozu sýrů je rozdíl v cenách zboží ukrajinské a evropské produkce.

Dovážené sýry jsou levnější než domácí výroba. Podle analytiků mohou situaci zachránit pouze dva faktory: pokles cen ze strany ukrajinských výrobců sýrů nebo výrazná devalvace hřivny.

Ilustrační fotografie

První možnost je nepravděpodobná, tradiční ukrajinské sýry se v blízké budoucnosti nebudou prodávat levněji než 300 UAH za kg (1 UAH = 0,60 CZK). Avšak kolaps směnného kurzu je, vzhledem k válce a současnému stavu ekonomiky, vice pravděpodobný.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

V prosinci 2024 byl zaznamenán nárůst dovozu tvrdých a polotvrdých sýrů o 50 % (oproti prosinci 2023) na celkových 4,6 tisíce tun. Dodávky evropských tavených sýrů se ve stejném období zvýšily o 28 %. Analytici poznamenávají, že pokud bude trend vysokého dovozu pokračovat, budou evropské sýry tvořit polovinu veškerého prodeje sýrů na Ukrajině.

Produkce vína klesá

V roce 2024 se výroba vína na Ukrajině snížila o 38,1 %. Ukrajina v roce 2024 zpracovala necelých 22 tis. tun hroznů vinné révy, což je o 36,5 % méně než v roce 2023. Z celkové produkce tvoří stolní vína 67,7 %, šumivá vína 25,5 % a výroba koňaků 3,8 %. Mezi zpracovateli byly ve sledovaném období nejoblíbenější následující odrůdy: Aligote – zpracováno 5,2 tis. tun (16,3 % z celkového objemu zpracovaných surovin), Chardonnay – 4 tis. tun (12,6 %), Cabernet Sauvignon – 2,7 tis. tun (8,6 %), Rkatsiteli – 2,2 tis. tun (6,8 %), Muškát – 2 tis. tun (6,2 %), Ryzlink rýnský – 1,8 tis. tun (5,6 %), Saperavi – 1,6 tis. tun (5 %), Rulandské – 1,4 tis. tun (4,4 %), Sauvignon a Odesa Black – po 1 tis. tun (3,4 %).

Přehled poklesu zpracování jednotlivých odrůd: Aligote – 30 %, Chardonnay – 10,5 %, Cabernet Sauvignon – 49,2 %, Rkatsiteli – 35,6 %, Muškát – 61,2 %, Ryzlink rýnský – 17 %, Saperavi – 38,8 %, Pino – 50,9 %, Sauvignon a Odesa Black – 55,6 % a 48 %.

Autor: Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Kyjevě.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: zpravodajství agentury Infagro UA

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme