České trolejbusy se vrací do litevského Vilniusu

Škoda Group zvítězila ve výběrovém řízení na nákup nových trolejbusů pro litevské hlavní město. Do Vilniusu má do roku 2025 dodat celkem 91 trolejbusů.

Jde o mimořádný úspěch, a to tím spíše, že minulé výběrové řízení v roce 2018 na 41 trolejbusů vyhrál polský výrobce. Cílem litevského hlavního města je snížit postupnou obměnou průměrné stáří provozovaných trolejbusů na dva roky.

Ilustrační fotografie | trabantos / Shutterstock.com

Český výrobce zvítězil ve výběrovém řízení s nabídkou 12metrového nízkopodlažního trolejbusu Škoda 32Tr s autonomním provozem, který dokáže ujet až 20 kilometrů bez kontaktní sítě a spotřebuje cca o 10 % méně elektřiny na ujetý kilometr než konkurence.

Trolejbus je klimatizovaný a odvětrávaný jak v kabině řidiče, tak v prostoru pro cestující, je uzpůsoben pro osoby s individuálními potřebami, tedy vybaven rampou, upínacími pásy nebo speciálními tlačítky pro hlášení potřeby pomoci. Je také vybaven moderním bezpečnostním systémem, tlačítky SOS, kolizní ochranou i automatickým hašením. Součástí vybavení jsou též USB přípojky pro nabíjení mobilních telefonů, Wi-Fi připojení a multimediální obrazovky. Pro cyklisty má trolejbus namontované zařízení umožňující přepravu kol uvnitř.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

První trolejbusy mají do Vilniusu dorazit letos v létě, dodávky se mají uskutečnit ve třech dávkách po 20, 35 a 36 kusech, s tím, že poslední vozidla budou dodána v prvním čtvrtletí roku 2025.

Ředitel Dopravního podniku hlavního města Vilniusu Darius Aleknavčius na tiskové konferenci uvedl: „Chceme během příštích sedmi let obměnit až 80 % stávajícího městského vozového parku včetně vyřazení 160 „československých“ trolejbusů Škoda 14Tr průměrného stáří 31 let.“

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Vilniusu (Litva). Autor: Tomáš Vostrý, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Evropa | Litva | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme