České vláčkové modely zaujaly na veletrhu v Japonsku

Česká republika se ve formě národního stánku poprvé prezentovala na největším japonském veletrhu vláčkových modelů, 22. International Model Railroad Convention (JAM Convention) ve dnech 18.–20. srpna 2023 v Tokiu.

České vlakové a tramvajové modely poutaly po celou dobu veletrhu značnou pozornost a potvrdilo se, že japonský trh je velice zajímavý pro české prodejce modelů.

České modely vlaků na veletrhu v Japonsku | Foto: ZÚ Tokio

Japonský modelářský trh patří mezi největší na světě a odhaduje se, že v minulém roce byly prodány vláčkové modely v hodnotě přesahující 12 mld. JPY. JAM Convention představuje v tomto ohledu každoroční vrcholnou akci pro místní modeláře a kromě největších místních prodejců Kato Precision Railroad Models and Takara Tomy nechybí ani lokální modelářské spolky a fanoušci železnic prezentující jejich detailní modely.

ExportMag: Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

Také české vlakové soupravy a tramvaje se těší přes vzdálenost mezi ČR a Japonskem značné oblibě mezi japonskými modeláři, z nichž někteří prezentovali na JAM Convention modely vlakových souprav Českých drah a Regiojetu. Fotografie českých elektrických lokomotiv byly navíc k vidění i v rámci tematické výstavy tohoto ročníku veletrhu.

Na českém stánku, podpořeném Velvyslanectvím ČR v Tokiu, CzechInvestem a CzechTourismem a jediné oficiální zahraniční účasti na JAM Convention, byly vystaveny modely Kovap a Rappa (zastoupené japonským partnerem a místním prodejcem Mind Artists International), IGRA a velký zájem byl především o tramvaje od MB Modely. Součástí stánku byly rovněž vintage modely ze 70.–80. let na téma modelářství v ČSSR a videa Škoda Transportation (s tramvajovou tematikou a lokomotivou „Zátopek“) a pražského Království železnic.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko).

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme