Česko a Bavorsko zvyšují finanční podporu společné vědy a výzkumu

Česko a Bavorsko vstupují do nové fáze spolupráce v oblasti vědy a výzkumu. Do společných programů obě země investují až 7 milionů eur. To je téměř desetkrát vyšší částka, než která byla dosud k dispozici.

Navýšení financí se týká výzkumných projektů v rámci programu INTER-EXCELLENCE II, podprogramu INTER-ACTION. Na české straně do programu investuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, na bavorské straně je to Státní ministerstvo vědy a umění.

Ilustrační fotografie

Ministři Mikuláš Bek a Markus Blume v létě podepsali již třetí addendum společného česko-bavorského prohlášení o spolupráci ve vědě a výzkumu z roku 2014. Navýšení finančních prostředků umožní rozšířit objem česko-bavorských projektů a založit na obou stranách týmy mladých vědců a vědkyň, kteří se budou moct plně věnovat společnému výzkumu.

Zaměření projektů v rámci aktuální výzvy se soustředí zejména na IT a umělou inteligenci; inženýrství a nanotechnologie; společenské a sociální vědy (včetně například ochrany klimatu).

ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Výzva nabízí k realizaci projekty na období 2024–2026. Doba řešení předpokládaných projektů je stanovena na max. 30 měsíců (od 1. července 2024 do 31. prosince 2026). Soutěžní lhůta, v níž je možné podávat návrhy projektů, začíná dne 16. září 2023 a končí dne 30. listopadu 2023. Hodnotící lhůta potrvá od 1. prosince 2023 do 31. května 2024. Pokud se zabýváte inovativními tématy, jako jsou umělá inteligence nebo nanotechnologie, věnujte pozornost nové česko-bavorské výzvě ve vědě a výzkumu Joint Call Bayern – Tschechien 2024–2026, která se od 15. září 2023 otevírá novým žádostem.

Cílem česko-bavorské spolupráce ve vědě a výzkumu je napomáhat navazování kontaktů a rozvoji spolupráce mezi institucemi působícími v oblasti výzkumu a vývoje, a to formou podpory mobility výzkumných pracovníků spolupracujících na řešení společných výzkumných projektů. Součástí této podpory je také snaha o vytvoření společných česko-bavorských vědeckých týmů, které budou následně úspěšné v evropských či jiných mezinárodních programech, například v rámcovém programu EU Horizont Evropa.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autor: Lukáš Opatrný, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme