Česko bude koncem září opět světovým centrem inovací

Tradiční Týden inovací, který proběhne v ČR koncem září 2020, opět představí světové osobnosti a zaměří se zejména na udržitelnost, digitální transformaci a budoucnost umělé inteligence.

Koncem září se v Česku jedním z hlavních témat opět stanou inovace v nejširším slova smyslu.

Jubilejní 5. ročník Týdne inovací, který pořádá pražský European Leadership and Academic Institute (ELAI) tradičně přivítá celou řadu špičkových světových i domácích osobností a představí převratné technologie. Veřejnost se bude moci zúčastnit desítek zajímavých seminářů a dalších doprovodných událostí v mnoha tuzemských městech.

Držíme krok se světem?

Jaké jsou nejnovější inovace v oblasti udržitelného rozvoje? Jak je na tom Česko z hlediska digitální transformace? Držíme krok se světem? A jaká je budoucnost lidstva ve vztahu k vývoji umělé inteligence? Nejen o těchto, ale o celé řadě dalších zajímavých témat se bude diskutovat v rámci mezinárodní konference, která proběhne jako součást hlavní události Týdne inovací 2020 29. září v pražském Foru Karlín. 

I letos se její účastníci mohou těšit na řadu mimořádných hostů. Vystoupí například Emily Shuckburgh, klimatoložka, matematička a ředitelka společnosti Cambridge Zero na Cambridge University. Dále Andrea Orság, spoluzakladatelka MissionC, amsterdamské organizace, jejímž cílem je urychlit celosvětový přechod na cirulární ekonomiku, či Diego Saikin, člen projektu Beresheet, první izraelské mise na měsíc.

Z českých osobností se představí mimo jiné Michal Pěchouček, technický ředitel společnosti Avast, Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, nebo Petr Rokůsek, vizionář v oblasti udržitelné ekonomiky a moderní energetiky. 

Inovační veletrh

Ve stejný den, tedy 29. září, a na stejném místě, bude probíhat Inovační veletrh. Jedním z jeho hlavních témat budou inovativní nástroje a postupy pro minimalizaci výrobních nákladů a dopadů na životní prostředí.

Pro návštěvníky je rovněž připraveno několik inspirativních seminářů, například na téma úspěšné implementace umělé inteligence do byznysu či financování inovací v oblasti automatizace, digitalizace a dlouhodobé udržitelnosti, které se uskuteční v přilehlých prostorách Fora Karlín. Po celý týden, tedy od 29. září až do 4. října, se pak v mnoha českých městech bude konat více než stovka doprovodných událostí

„V důsledku karanténních opatření jsme letos tradiční květnový termín změnili, ale to Týdnu inovací 2020 nic neubírá na kvalitě. Jsem rád, že naše událost významně přispěje do debaty o nesmírně důležitých tématech současnosti jako jsou inovace pro udržitelný rozvoj či vývoj umělé inteligence a že se nám opět podařilo pozvat do Prahy skvělé a inspirativní osobnosti ze světa i z domova,“ říká ředitel ELAI a Týdne inovací Lukáš Sedláček.

Stovky metrů čtverečních zaplněných nejnovějšími technologiemi

Inovační veletrh, který proběhne v úterý od 8 do 18 hodin ve Fóru Karlín, nabízí jedinečnou možnost setkat se se společnostmi a zajímavými lidmi, kteří pohánějí svět inovací raketovým tempem.

Na zaplněné výstavní ploše Fora Karlín spatří návštěvníci technologie, produkty a gadgety, které čerstvě staly či teprve stanou nedílnou součástí našeho každodenního života.

Ať už si jdete ráno pro čerstvé pečivo nebo si zpestříte jídelníček křupavou zeleninou, většinou si jej odnesete v jednorázovém mikrotenovém sáčku, který pak s největší pravděpodobností vyhodíte. Frusack vám ukáže, že i zde je potřeba myslet ekologicky a představí svůj opakovaně použitelný sáček z kompostovatelného vlákna.

Stavební materiál z odpadu v Mongolsku, inovativní systém nakládání s plastovým odpadem či aplikace na předpověď počasí pro farmáře v Zambii. To a mnohem více vyšlo z dílny Charity ČR, na jejíž stánku se dozvíte, jak inovace dokážou pomáhat nejen u nás doma, ale také v dalekých zemích.

Virtuální realita není v současné době nic neobvyklého. Její pomocí zvládnete vytrénovat zaměstnance například v autoservisu, svolat meeting ve virtuální zasedací místnosti či objevit svět virtuálního bankovnictví. Zjistěte více o možnostech na stánku společnosti Cleverlance.

A tím zdaleka nekončíme. Fanoušky herního bestselleru Kingdom Come: Deliverance potěšíme stánkem vývojářského studia Warhorse Studios. Bankovní identitu jako běžný prostředek pro online ověřování a elektronický podpis vám odhalí Česká spořitelna a díky Vocalls si budete moci popovídat s robotem při automatizované komunikaci skrze telefonní hovor.

Jak zlepšit lidský spánek? Na to našel odpověď projekt Undout Sleep Box, budík, který pomocí různých světel, animací a zvuků vytvoří nejlepší podmínky pro klidný spánek. Jedinečná IoT zařízení, která jsou implementována v projektech digitalizace průmyslu, zemědělství, zdravotnictví či vzdělávání budou k vidění u Hardwario.

Životně důležitá data

V dnešní době informačních technologií není důležitější věc. Jak s takovými daty pracovat a využít je pro váš byznysový růst? Profesionálové z CEOS Data vám na svém stánku rádi poskytnou cenné rady a konzultace.

Jedinečné spojení více jak 50 podniků, univerzit, výzkumných institucí a měst zaměřených na poskytování inovativních řešení pro splnění výzev v oblasti městské mobility 21. století – to je PowerHub. V rámci Inovačního veletrhu se seznámíte s vybranými startupy a také se členy týmu EIT Urban Mobility Innovation Hub East a dozvíte se o jejich hlavních aktivitách a projektech.

Hologramy, převratný lék na alergie či inovativní řízení zemědělského provozu. Jen drobný výčet toho, co vzniklo v rámci Středočeského inovačního centra. Například si budete moci prohlédnout novou holografickou technologii pro ochranu dokumentů a bankovek v desítkách zemí světa.

V rámci interaktivní instalace ukáže Petra Ptáčková ve spolupráci s ČVUT UCEEB a MATEXLINE malou ochutnávku projektu, který využívá nejmodernější pletařské technologie spolu s integrovanými senzory, kde již tak svým vznikem neobvyklá textilie a forma získává tech funkce a tím i nový rozměr. Zároveň se projekt snaží propojit moderní technologii s tradicí a výpravnou hodnotou.

Redakčně upravená tisková zpráva ELAI

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme