Česko-chorvatský obchod přesáhl hranici miliardy eur

Česko-chorvatský zahraniční obchod poprvé v historii přesáhl hranici jedné miliardy eur. Vzájemná obchodní výměna za rok 2022 dosáhla 1,09 miliardy eur, což je meziroční zvýšení o 26,5 %.

Český vývoz v loňském roce činil 840 milionů eur a Česko tak tradičně zaznamenalo aktivní saldo obchodní bilance. Data zveřejněná Českým statistickým úřadem potvrzují rostoucí potenciál obou zemí, který loňským rokem není ani zdaleka vyčerpán.

Ilustrační fotografie

Od vstupu Chorvatska do EU v roce 2013 se obrat vzájemného obchodu více než zdvojnásobil ze 450 milionů eur v roce 2013. I přes tento velmi pozitivní vývoj však není potenciál české obchodní výměny s Chorvatskem zdaleka plně využit.

Je potěšitelné, že český vývoz zůstává dlouhodobě více než třikrát vyšší než dovoz. Čeští exportéři nepochybně mají v Chorvatsku co nabídnout a poptávka po českém zboží a službách stále roste. To je dobrým důkazem vysoké kvality a ceny zboží.

Optická kabeláž od výrobce z Jihlavska slouží vojskům NATO i armádě Ukrajiny

Hlavní obchodní položky

Hlavními položkami českého vývozu do Chorvatska jsou motorová vozidla a automobily (102 milionů eur), traktory, přístroje elektronického záznamu reprodukce zvuku, telefonní přístroje, reaktory, kotle, mechanické přístroje a nástroje, plasty a výrobky z nich, železo, ocel, farmaceutické výrobky, paliva a oleje, sklo, kaučuk, nábytek, pneumatiky a obuv. Tyto komodity se dlouhodobě pohybují mezi prvními deseti nejvýznamnějšími položkami českého vývozu do Chorvatska.

Potenciál pro další růst vzájemného obchodu a pro český export je však mnohem vyšší. Mezi perspektivní odvětví, kde se českým firmám daří a kde je v posledních letech zaznamenáván nárůst vývozu z Česka, patří především oblast cestovního ruchu, obranného a bezpečnostního průmyslu, energetika (výstavba nových energetických zdrojů, vláda podporuje investice do obnovitelných zdrojů energie, kam by mělo být investováno až 10 miliard eur).

Tradiční oblastí je i strojírenství, výroba strojů a techniky, vodohospodářský sektor, odpadní průmysl a životní prostředí. Velmi úspěšnou kapitolou je železniční průmysl a kolejová doprava. Ve všech těchto oblastech existují i další příležitosti, stejně tak i ve zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu.

Z Chorvatska naopak nejvíce dovážíme léky, sedadla pro automobily, elektrické transformátory, desky, folie, měď, perly, oděvy, maso, zeleninu a dřevo.

Podle předběžných statistických údajů celkový chorvatský dovoz za leden–prosinec 2022 dosáhl hodnoty 41,6 miliardy eur (meziročně se zvýšil o 46,4 %), Chorvatsko tedy je velkou importní zemí, dovoz ze zemí Evropské unie se zvýšil o 34,6 % a dosáhl hodnoty 29,3 miliardy eur. Země EU jsou pro Chorvatsko nejdůležitějším obchodním partnerem.

V souvislosti s globální energetickou krizí je také nově zajímavý chorvatský dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA, díky kterému se USA poprvé v historii staly čtvrtým nejdůležitějším obchodním partnerem Chorvatska a současně významným investorem (dovoz amerického LNG do terminálu v Omišalji loni činil přes 3 miliardy eur). 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Záhřebu (Chorvatsko). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Chorvatsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme