Česko dodalo libanonským včelařům linku na balení medu

Česko v Libanonu podpořilo malý lokální projekt, jehož cílem bylo zlepšit marketing a zvýšit prodej medu přibližně 200 včelařů z oblasti Mount Lebanon a Severního Libanonu.

Tamním včelařům dodalo balicí a etiketovací stroje na med a medové výrobky. Realizátorem malého lokálního projektu byla společnost HOSCO Agri, která se včelařství věnuje od roku 2014.

Ilustrační foto

Kromě vlastní produkce dubového medu, mateří kašičky a recyklace voskových plátů je náplní společnosti HOSCO Agri pomáhat včelařskému sektoru v Libanonu růst a podporovat včelaře v regionu, optimalizovat výrobní postupy, zlepšovat kvalitu včelích produktů a zvyšovat produktivitu včelstev. Společnost se také věnuje odbornému poradenství, sterilizaci, ošetření a recyklaci veškerého přírodního včelího vosku od včelařů, kteří dodržují mezinárodní standardy kvality a normy.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Cílem projektu bylo vytvoření moderního balicího a etiketovacího centra specializovaného na med a medové produkty, které bude sloužit přibližně 200 drobným včelařům. Zavedení moderních technologií balení a etiketování přispěje ke zvýšení kvality a zlepšení prezentace medu, což je klíčový faktor úspěšného prodeje. Projekt nesleduje jenom ekonomické cíle, ale také ekologickou a sociální udržitelnost, a bude přispívat k ochraně včel a biodiverzity v regionu.

Pomoc libanonským včelařům jde navíc ruku v ruce s trendem, kdy se Libanon od začátku ekonomické krize v roce 2019 více orientuje na vlastní produkci, zejména zemědělských plodin a výrobků. I libanonští producenti medu se snaží o dosažení lepších standardů kvality (certifikace ISO), posílení svých podnikatelských a zpracovatelských dovedností a zvýšení exportního potenciálu.

I když se včelařství v Libanonu v posledních letech rozvíjí a počet včelařů roste, chybí jim pochopení moderních včelařských technik a nemají dostatek informací a dovedností pro léčbu nemocí postihujících včely a med. Mají zájem o rozsáhlé školení a poradenství v oblasti používání pesticidů v zemědělství, které v zemi úplně chybí.

Ilustrační fotografie

Zájem je o školení i krmiva

Libanonská Holy Spirit University v Kasliku, která nabízí studium včelařství, má zájem o spolupráci s českými akademickými subjekt či včelařskými svazy, a to v oblasti výměny poznatků o získávání, agregaci a zpracování medu, používání pesticidů a léků pro včely, nových postupů při chovu včelích matek a včelstev a moderních technologií, včetně počítačových programů a umělé inteligence, které by přispěly ke zlepšení produkce medu a snížení ztrát včelstev, například sledováním činnosti včelínů v reálném čase.

Libanonští včelaři mají také zájem o nové postupy ve včelařství, získaní poznatků o možné diversifikaci produkce (využití včelího jedu, zpracování a využití včelího vosku, výroba kosmetických přípravků z propolisu a mateří kašičky). I v tomto oboru je pomoc od českých výrobců „medové“ kosmetiky v Libanonu vítána.

V zemi je nedostatek včelařských potřeb a ochranných pomůcek, respektive k dostání jsou produkty zastaralé a nízké kvality. Na trhu je nedostatek kvalitního krmiva pro včely, jako sirupů či těst, což otevírá příležitost pro české exportéry podnikající v tomto oboru.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bejrútu (Libanon). Autorka: Lydia Skolilová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme