Česko jako partnerská země na summitu v indické Kolkatě

Velvyslanectví České republiky v Dillí ve dnech od 6. do 8. února 2019 v Kolkatě zajistilo již potřetí v posledních čtyřech letech účast na Bengálském globálním obchodním summitu (Bengal Global Business Summit 2019, BGBS) a podruhé v řadě prezentovalo Českou republiku jako partnerskou zemi při této prestižní obchodní a politické příležitosti nabízené Západním Bengálskem.



Delegaci vedl velvyslanec Milan Hovorka, jehož doprovodilo 14 zástupců ze 7 firem, které se na summitu prezentovaly.

Česká republika navázala na úspěch loňské účasti se statutem partnerské země a na letošním, již pátém ročníku, se přiřadila po bok dalších 11 zemí (Austrálie, Finsko, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Lucembursko, Polsko, Korejská republika, Velká Británie, Spojené arabské emiráty). Na summitu a paralelně probíhajícím veletrhu Českou republiku prezentovalo 7 firem, které přispěly ke kvalitní realizaci akce a zařadily se tak k nepřehlédnutelným momentům.

Českou republiku reprezentovaly firmy jako HomeCredit, Škoda Doosan Power, ComAp, Papcel, CINK Hydro-Energy, ZKL Bearings či zástupce ostravské Petrocard. Ty využily možnosti prezentace na veletržním stánku, který pro vystavovatele zajistilo velvyslanectví, ale i možností B2B schůzek, které s indickými partnery v průběhu summitu uskutečnily.

Kolkata je hlavní město indického svazového státu Západní Bengálsko a s téměř 100 miliony obyvatel představuje 4. nejlidnatější stát Indie. Západní Bengálsko těží ze své strategické polohy a sází důraz na rozvoj infrastruktury, logistiky, energetiky a dopravy, ať už silniční, letecké, železniční či vodní (říční i námořní), pro které má stát ideální fyzickogeografické i socioekonomické podmínky.

Na veletržním stánkuZápadní Bengálsko však představuje i centrum těžařského průmyslu, se silnou poptávkou po strojírenských výrobcích a těžkém průmyslu. V neposlední řadě je i centrem služeb i vědy a výzkumu, jedním z nejvýznamnějších v celoindickém měřítku.

Kromě zajištění veletržního stánku vystoupil na plenárním zasedání summitu rovněž velvyslanec Milan Hovorka a podpořil vizibilitu přítomných, ale i ostatních firem, které mají v Indii svou výrobní či obchodní přítomnost, anebo které s Indií obchodují. Jedná se tak letos již o druhou významnou akci na podporu nejen ekonomické diplomacie a vrcholný summit, na kterém se České republika prezentovala formou partnerské země.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autor: Milan Dostál, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme