Česko je výhodnou destinací pro výrobní firmy. Ve světě patří k premiantům

Česko je opět v první světové desítce nejvhodnějších destinací pro výrobu. Od roku 2016 se ČR řadí mezi země, do nichž je pro zahraniční výrobce ideální umístit svůj provoz, pravidelně.

V žebříčku zemí s nejlepšími podmínkami pro výrobní sektor je Česká republika osmá, před ní jsou jen některé asijské země a Polsko. K úspěchu Česku pomáhá zejména nízký stupeň rizika: ze všech zemí je třetí nejméně rizikovou.

Ilustrační fotografie

Předběhli nás Poláci

Žebříček každoročně sestavuje poradenská společnost Cushman & Wakefield na základě kritérií jako náklady na provoz včetně ceny pracovní síly nebo úroveň ekonomického a politického rizika.

Letos se před Česko poprvé zařadilo Polsko, a to především díky levnější pracovní síle a nižším cenám za energie.

„Výbornou zprávou je, že se Česko i přes veškeré negativní dopady stále drží na špičce zemí, kde se daří výrobnímu sektoru. Významnými faktory, které tomu napomáhají, jsou vyspělá dopravní infrastruktura, udržitelné a čitelné podnikatelské a ekonomické prostředí s nízkou úrovní rizika a relativně přijatelné náklady na pracovní sílu. Faktory, které atraktivitu Česka naopak snižují, jsou především náklady na výstavbu a energie, jež zejména v poslední době významně stoupají,“ shrnuje partner a vedoucí pronájmu průmyslových ploch Cushman & Wakefield Jiří Kristek.

Žebříčku kraluje Asie a CEE

Na čele žebříčku dle základního hodnocení, které přikládá stejnou váhu provozním podmínkám a nákladové konkurenceschopnosti země, se letos umístily hlavně země z Asie.

Za první Čínou a druhou Indií následují Indonésie, Malajsie a páté Thajsko. V první desítce je ještě sedmý Vietnam. Asijským státům pomáhá k dobrému umístění zvláště dostatek levné pracovní síly. Významně je zastoupen také region střední a východní Evropy. V top 12 najdeme Polsko, Česko, Maďarsko i Slovensko.

Česko je stále nejvhodnější destinací pro výrobu v Evropě a pátou na světě

„Podle umístění států střední Evropy na špičce žebříčku lze očekávat, že budou i nadále velmi atraktivní pro investice do průmyslových a výrobních podniků. Oproti předchozím ročníkům je velmi znatelný vzestup Polska a také Maďarska a Slovenska. Středoevropské státy tak dále nabývají na významu v rámci celosvětové poptávky po výrobních destinacích,“ doplňuje Kristek.

Evropa: růst nákladů na práci i energie

Obecně si mnoho evropských zemí polepšilo v hodnocení svého dlouhodobějšího ekonomického výhledu a rizikovosti, k čemuž přispěla vyšší schopnost dosahovat cílů v oblasti udržitelnosti, efektivnější využívání zdrojů a vytváření příležitostí pro zelenou ekonomiku.

Na druhou stranu ale na starém kontinentu panuje nejistota ohledně dodávek energií, která zvyšuje ekonomické riziko a v krátkodobém horizontu negativně ovlivňuje ekonomický výhled. S tím má problém i samotné Česko.

Spolu s růstem cen elektřiny (způsobeným problémy s dodávkami a růstem cen plynu kvůli válce na Ukrajině) a nákladů na pracovní sílu (jehož příčinou je nedostatek pracovníků zvyšující mzdy) je to důvod, proč například Francie, Nizozemsko nebo Španělsko letos v hodnocení poklesly. Na rychlosti vyřešení těchto problémů závisí v krátkodobém horizontu konkurenceschopnost mnoha evropských zemí.

Amerika: rizika a reshoring

Mezi tucet nejlépe hodnocených zemí se letos dostala ještě Kolumbie, která si proti loňsku o jednu příčku polepšila (zejména díky levné pracovní síle a elektřině), a USA, jimž se hodnocení naopak výrazně snížilo – z loňského třetího spadly na letošní desáté místo. Podobně Kanada – loni těsně před Českem čtvrtá – je letos až na 19. místě.

Oba severoamerické státy si udržují stabilní prostředí, pokud jde o náklady, ale vzrostla u nich míra rizika. Důvodem je zvláště ohrožení přírodními katastrofami, ale i pokles nezaměstnanosti. Spojené státy zároveň výrazně usilují o „reshoring“, tedy navrácení pracovních příležitostí a dodavatelských řetězců zpátky do země, což má snížit riziko a diverzifikovat dodavatelské řetězce.

Česko je třetí nejméně rizikové

V hodnocení samotného rizika zaujalo Česko letos třetí příčku, což je oproti loňsku zlepšení o dvě pozice. Srovnání bere v potaz geopolitickou stabilitu, cíle v oblasti dlouhodobé udržitelnosti, transparentnost trhů a potenciál investic.

Pokud jde čistě o náklady, kleslo Česko z 15. na 21. příčku, a to především kvůli nárůstu cen energií. Ty zůstávají společně s náklady na pracovní sílu levné v Asii, a tamní země tak tvoří dvě třetiny první dvanáctky hodnocených. Vedle Kolumbie a Peru patří do TOP 12 ještě Turecko a Polsko.

Jiří Kristek, partner a vedoucí pronájmu průmyslových ploch, Cushman & Wakefield doplňuje: „Česko zůstává zemí s výbornými podmínkami pro výrobu. Rizika jsou zde minimální, podmínky stabilní a náklady ve srovnání s okolními zeměmi na přijatelné úrovni. Zváží-li investor kombinaci všech těchto faktorů, může být Česká republika snadno jeho první volbou.“

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme