Česko-kyrgyzské podnikatelské fórum při příležitosti návštěvy ministryně průmyslu a obchodu ČR

Česko-kyrgyzské podnikatelské fórum se uskutečnilo v Biškeku dne 9. dubna 2019 jako součást programu návštěvy ministryně průmyslu a obchodu ČR Marty Novákové v Kyrgyzstánu a zúčastnilo se jej přes 250 kyrgyzských účastníků, kteří přišli na jednání s 25 českými společnostmi.



Akce byla organizována jako projekt ekonomické diplomacie Velvyslanectvím ČR v Nur-Sultanu ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS a s kyrgyzskou podnikatelskou asociací JIA.

Fóra se z české strany zúčastnily následující společnosti: Argo Logistics, BEA Trading s.r.o., Central Management Agency s.r.o., ČEB a.s., DIAMO sp, EGT Express CZ, EGAP a.s., ICZ a.s., IDC-softwarehouse s.r.o., Khaanzaa s.r.o., Kovohutě Příbram nástupnická a.s., Mavel a.s., Metropolitní universita Praha o.p.s., PRK Partners s.r.s., Raiffeisenbank a.s., ÚJV Řež a.s. a Vítkovice Heavy machinery a.s. Přítomni byli také také místní představitelé společností Cink hydro energy, Envi-pur s.r.o., Janka Engineering s.r.o., Regulus s.r.o., Sigma holding, Strojírny Brno a.s. a Vágner Pool s.r.o. Z kyrgyzské strany bylo přítomno cca 250 podnikatelů.

Fórum otevřel velvyslanec ĆR v Kyrgyzstánu Rudolf Hykl, následovala vystoupení ministryně Marty Novákové a ministra hospodářství Kyrgyzstánu Olega Pankratova. Po vystoupení předsedy JIA T. Ažykulova a viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR S. Kázeckého proběhly podpisy mezinárodních smluv o zamezení dvojímu zdanění a o spolupráci mezi MPO ČR a kyrgyzským ministerstvem hospodářství.

Následovaly prezentace zástupce kyrgyzské agentury pro podporu a ochranu investic A. Išanova, předsedy Komory SNS F. Masopusta a představení české podnikatelské mise pracovníka SPaD ČR T. Hodače. Uskutečnila se B2B jednání a separátně ustavující zasedání pracovní skupiny mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvem hospodářství Kyrgyzstánu.

Informace a fotografie poskytnuty Zastupitelským úřadem České republiky v Astaně (Kazachstán). Autor: Luboš Joza, ekonomický diplomat.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme